/ netinfo
За ролята на Демна в спектакъла на „Нестинарка“ – танцова драма от Марин Големинов, примабалерината на балета на Държавна опера Стара Загора Анелия Димитрова, получи наградата „Кристална лира”. Отличието е на СБМТД в категория „Млад изпълнител“.

балерина
netinfo


Огромният талант на Анелия блесна с пълна сила в спектакъла на танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов, /премиера на 23 май 2018 г. на сцената на Старозагорската опера/.

Поезия заля автобусите в Стара Загора

Анелия Димитрова като Демна е ярко постижение в балетното изкуство днес у нас. Безспорните качества на примабалерината в тази роля, нейното пълно отдаване на образа, вживяване и пресъздаване на високо-художествено ниво бе оценено от хореографа на постановката Олеся Пантикина.

балерина
netinfo


Анелия Димитрова е родена на 1 септември 1989 г. в Стара Загора. Завършва НУМСИ“Христина Морфова“, специалност „класически балет“ в класа на Алида Бонева. Паралелно с това от 5-годишна и до сега посещава Балетната школа на Снежана Дескова.

След завършването на музикалното училище кариерата на Анелия като балерина продължава в чужбина. От месец март 2015 г. е в състава на балетната трупа на Старозагорската опера.

Талантливата балерина веднага е забелязана от настоящия художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова и за кратък период Анелия Димитрова натрупва сериозен репертоар от главни солистични роли: Жулиета от „Ромео и Жулиета“ по музика на П.И.Чайковски , Нела от „Делвата“ от Алфредо Казела, Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски, Снежанка от „Снежанка и седемте джуджета“ от проф.Александър Йосифов, „Фантастичното дюкянче“ по музика на Джоакино Росини/Оторино Респиги, Маргарита от музикалния танцово-театрален спектакъл „Валпургиева нощ“ по музика на Шарл Гуно – спектакълът бе специално подготвен за ММФ „Моцартови празници“ в Правец и заснет от БНТ.

балерина
netinfo


Предстои й още един вълнуващ дебют в голямо класическо заглавие: Анелия Димитрова ще танцува в ролята на Китри в премиерния спектакъл на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус през месец ноември тази година. От 2017 година Анелия Димитрова е примабалерина на Балета на Държавна опера-Стара Загора.