Няма училище без дрога у нас
Няма училище без дрога у нас / DarikNews.bg

Няма училище в България, в което дизайнерската дрога или амфетамините да са непознати и да не се разпространяват. Проблемът е, че никъде и под никаква форма използващите ги не се регистрират, а това води след себе си поредица от проблеми. Един от най - сериозните е тежката форма на агресия сред употребяващите ги подрастващи към техните близки. Това заяви в Казанлък психиатърът д-р Иван Добринов, завеждащ Отделението за зависимости в Психиатричната болница в Раднево.

Употребата на амфетамините сред българските тинейджъри е със стряскащи размери, които за миналата година нареждат страната ни на трето място в Европа по този показател, допълни той. Въпреки, че реално не се знае техния брой, проблемът е изключително сериозен, а последиците от него са ежедневни.

Психиатърът с дългогодишен опит в работата си със зависимите , заедно с представители на Сдружение „Майки срещу дрогата"р организираха в Казанлък дискусия с родители, учители, училищни директори, психолози и ученици по проблема с употребата на дрога и рисковете от това.

Целта на срещата бе да се посочат различни пътища за сдружаване на хората, в чийто семейства има такъв проблем, в опит да спасят децата си. Акцент бе поставен върху липсата на превантивни програми в страната за лечение на зависимите, липсата на специализирани отделения за лечение на непълнолетни и малолетни, употребяващи синтетични наркотици, пълния хаос при лечението и честите диагностични грешки, работата „на парче" и практическото абдикиране на държавата от проблема.

Д-р Добринов съобщи, че през пролетта на следващата година, по идея на оперния певец Людмил Пунчев, в България ще бъде реализирана българо-германска инициатива за създаването на пилотен модел и система за превенция и лечение на зависимости у нас.