Нова социална услуга в община Казанлък подкрепя деца и семейства в риск
Нова социална услуга в община Казанлък подкрепя деца и семейства в риск / netinfo

Сдружение „Бъдеще за децата" и община Казанлък представиха социалната услуга „Център за обществена подкрепа".

Реализацията на проекта в община Казанлък е част от започналата преди години социална реформа в България. Услугата вече е разкрита и ще се развива като дейност, финансирана от държавата, насочена към деца и семейства в риск.

ЦОП Казанлък е с капацитет 60 места и персонал 12 души. След провеждането на процедурата за избор на доставчик на социалната услуга „Център за обществена подкрепа", управлението е поверено на СНЦ „Бъдеще за децата с увреждания" (в партньорство със Сдружение „Самаряни"), разказа Лилия Цонкова - заместник-кмет на Общината.

Центърът за обществена подкрепа работи по пет основни направления, в които са застъпени секторите: предотвратяване на изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции; превенция на насилието и отпадането от училище; деинституционализация и реинтеграция; консултиране и подкрепа на семейства в риск, включително приемни семейства и осиновители; консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми и прояви; подкрепа на деца и младежи със специални потребности.

Екипът на Центъра се състои от млади и амбизиозни специалисти. Гражданите на Казанлък могат да получат консултации от психолози, социални работници, социален сътрудник, социален педагог, логопед, трудотерапевт и юрист. Всички услуги в Центъра за обществена подкрепа са безплатни, а достъпът до тях е ясно регламентиран. Входът към ЦОП Казанлък се осъществява чрез Направление или заповед от Дирекция "Социално подпомагане", Отдел "Закрила на детето", чрез Заявление и насочване от други институции и организации: Детска педагогическа стая;училища, детски градини, болнични заведения и др., и не на последно място с лична заявка от родител/настойник.

Центърът не е самостоятелна „бойна единица", а е част от координационен механизъм на взаимодействие между всички институции и организации на територията на града. Лилия Цонкова заяви категоричната подкрепа на Общината, в изграждането на програми и проекти, които да подобрят работата с уязвимите групи, а именно - деца в риск от изоставяне, деца настанени в специализирани институции, деца в риск от отпадане от училище, деца с противообществени прояви, деца на улицата, деца с поведенчески проблеми, деца настанени в приемни семейства, деца и младежи със специални потребности.

В рамките на четири месеца, общо 55 деца и семейства са получили подкрепа, а специализираният екип е извършил 255 консултации.

На територията на област Стара Загора работят общо четири Центъра за обществена подкрепа в общините - Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан.