/ Деян Герговски
Започна изграждането на временното кръгово кръстовище на бул. "Никола Петков“ при входа на кв. "Зора“ в Стара Загора. Проектът е съгласуван и е получил положително становище от Агенция Пътна инфраструктура (АПИ). Това стана ясно от думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който заедно с екипа си бе на място.

"Лентите за движение са изнесени встрани, което означава, че трябва да се понижи скоростта, въпреки че е временно съоръжение, то ще е ефективно. Постоянното кръгово кръстовище трябва да бъде изградено от АПИ, а срокът, който са дали, е до края на 2024 година. Те ще движат проекта, това е нашето споразумение“, каза кметът Живко Тодоров. Той благодари на ст. комисар Лазар Христов, директор на ОД МВР за засилване на присъствието на служителите на реда в града. "Това се вижда и предполага по-сериозно  спазване на всички правила, разчитаме на тях и за помощ при временната организация на движение тук, за да избегнем инциденти при изграждането на съоръжението“, допълни Тодоров.

"Двулентовото кръгово кръстовище е проектирано така, че автомобилите да се движат с намалена скорост. По платната за движение на републикански път II-66 и в двете посоки ще бъде поставена шумна маркировка, която допълнително да напомня на водачите на МПС, че е нужно да съобразят с обстановката“, уточни инж. Гергана Михайлова, директор дирекция "Общински проекти и контрол по строителството“. Временната организация на движение ще бъде приета с протокол от Община Стара Загора, АПИ и ОД МВР – Стара Загора, стана ясно от думите на инж. Михайлова. Тя допълни, че елементите на кръговото ще бъдат със светлоотразителни знаци, а допълнително осветление в района ще помага на водачите.

Сроковете коментира инж. Живко Желязков от фирмата-изпълнител на  – "Трейс“. "Има няколко вида монтажни дейности, а след това ще бъде положена и маркировка в оранжев цвят. До 15 дни ще бъде готово временното кръгово кръстовище“, подчерта той. Инж. Желязков уточни, че първо ще бъде извършена демаркировка на пътните ленти, а след това поставени и елементите, очертаващи новата организация на движение, които ще бъдат застопорени с анкери.

На мястото, където се извършват дейностите, бе и проектантът на временното кръгово, който ще работи и по постоянното – Пламен Буланов. "Кръстовището е в синхрон с всички разпоредби, както и почерпихме опит от световния подход при този вид организация на движение – радиусът е съобразен с тежкотоварните МПС, елементите му са предразполагащи по-голяма безопасност при преминаване, както и намаляне на скоростта“, каза той.

Кметът Живко Тодоров, както и екипът му, представиха проекта за новото временно кръгово кръстовище и пред част от старозагорците, които апелираха неговото изграждане след трагичен инцидент в края на юни, при който загина Димитър Димитров.

"Благодаря ви, господин кмете, от името на всички, защото вие се вслушахте в искането на хората. Срещнахме вашата подкрепа и това е най-доброто нещо“, сподели пред медиите Пламен Петков, организатор на протеста след катастрофата. Той припомни, че преди месец бе поет ангажимент за подобряване на безопасността на пътя в района на входа на кв. "Зора“ и той е изпълнен. "Напомняме, че трябва да има нулева толерантност към високите скорости, както и се обръщаме към нашите съграждани – подавайте сигнали. Благодарим и на ст. комисар Христов, който също съдейства за ограничаване на безразсъдното шофиране“, допълни Петков.

"Вие повдигнахте една изключително важна тема, задвижвайки институциите. Ние ще следим постоянното кръгово движение да се изгради навреме“, каза кметът Тодоров. "Следващата задача, която си поставяме е изграждане на кръгово кръстовище при улиците "Хан Аспарух“ и "Иван Вазов“. Пътят е натоварен и има нужда от такава организация. Това ще се случи в рамките на месец и половина“, обяви той. Кметът уточни, че в момента се работи по проекта за разширение на ул. "Капитан Петко Войвода“, а при пресичането ѝ с бул. "Славянски“ също ще има такъв тип кръстовище. Предвидено е изграждане и на още едно - на бул. "Св. Патриарх Евтимий“, а то ще  улеснява връзката с  Южна промишлена зона.

С дейностите при кв. "Зора“ се запознаха още зам.-кметовете Радостин Танев, инж. Янчо Калоянов, Красимира Чахова и Милена Желева, общинският съветник инж. Динко Михайлов, както и представители на различни отдели на Общинска администрация и други. 
Агенция "Фокус"