ЕС: Трети сме в Европа по употреба на  амфетамини сред подрастващите
ЕС: Трети сме в Европа по употреба на амфетамини сред подрастващите / netinfo


България е на трето място в страните от Европейския съюз по употреба на амфетамини сред подрастващите, според последния официален доклад на ЕС.
Проблемът, подценяван сега от държавата и от нейните отговорни институции съвсем скоро ще се превърне в реална епидемия, без да можем да реагираме. Една от основните причини е липсата на система за работа с употребяващите амфетамини и твърде малкото информация и незнание на голяма част от работещите в сферата на здравеопазването да разпознаят и отделят истинския проблем от зависимостта от псипосоматичните заболявания.
Тревожните изводи, споделени с представители на НПО-та в Казанлък и Общинският център за социална подкрепа, са на единствените двама специалисти от област Стара Загора, работещи реално по проблемите на децата и подрастващите, употребяващи амфетамини и други различни наркотични вещества в област Стара Загора- психологът Боряна Стефанова и психиатърът д-р Иван Добринов от Държавната психиатрична болница в Раднево.

Двамата са инициатори и работещи в създадената по проблема НПО „Избор"в Стара Загора.

В международния ден за превенция на наркотичните зависимости двамата се срещнаха с представители на НПО, работещи с деца и младежи в Казанлък и с членове на центъра за социална подкрепа в Казанлък.


Според д-р Добринов, който е председател на НПО „Избор" , в страната ни изключително сериозно се подценява проблемът с употребата на дизайнерска дрога у нас, като прагът, в който се започва с опитване на такава дрога е силно снижен: допреди 4 години- 16-17 години, а сега децата опитват от тази дрога още на 12-13 години.
Употребата на такъв тип дрога води до сериозни последствия за младия организъм и необратими поражения за мозъка особено, ако се съчетаят с неадекватно лечение, използващо различни психотропни вещества. Проблемът става още по-страшен и поради това, че част от колегите не разпознават и не различават симптомите от употребата на дизайнерска дрога от други психосоматични състояния. Склонни са да приписват и лекуват това като различни депресивни състояния, психосоматични и биполярни разстройства или шизофрении. Жестоката новина тук е,че освен обичайните признаци от употребата на такива вещества, много по-често предозирането при амфетамините води до смърт, категоричен е д-р Добринов.


Според него, проблемът ще става все по-голям и последиците от него все по-страшни, поради силно затруднения контрол на продажбата на този вид дрога, която се продава съвсем легално в интернет сайтове, фитнес клубове, секс шопове, в дрогерии или под формата на чайове, прахчета, таблетки, изсъхнали треви, хранителни добавки, соли за вана, ароматен тамян и други.Фактът, че стандартните тестове за наркотични вещества не ловят наличието на „дизайнерска дрога" допълнително прави ситуацията още по-тревожна, твърди специалистът
Т.н „ легалки", каквото е масовото име на амфетамините, на практика могат да се закупят свободно, без каквато и да е трудност или санкция от подобни места. Достъпността им по отношение на цената и много агресивната маркетингова стратегия по отношение на предлагането, са още една реална опасност, с която държавата не се справя и няма желание да се справи,независимо от съществуващия в света добър и работещ, полезен опит, който чужди специалисти наготово желаят да ни дадат, категорични са работещите по проблема специалисти.


В България сме страшно изостанали по отношение на изграждането на единна, цялостна система за обхващане на хора, употребяващи амфетамини, въпреки крещящата нужда от това, алармира още д-р Добринов. По думите му, дори „има активна съпротива и от страна на някои институции, техните ръководители и на държавата, на опитите на лекарите, работещи по проблема да се въведе стройна система за неговото решаване".


Добринов предупреди и за стигаща до размери на епидемия употреба на
„ легалки" в ромските махали на Стара Загора, Пловдив, Нова Загора, където местните роми в изобретателността си дори започнали да внасят от Италия забранен амфетамин в ЕС- бупренорфил и да си го инжектират венозно, много преди да е регистрирано у нас. Психиатърът е категоричен, че има бум на употребата „легалки", хероин и лепило сред ромите.
Изключително погрешно е да се счита, че този тип дрога е проблем само на големите градове, тъй като „ легалки" употребяват и в най- малките населени места, затова не бива да се „покрива" и „замита" проблема , каза психиатърът от държавната психиатрична болница в Раднево.


Решението на проблема той и колегите му виждат в последователните мерки от страна на държава, местни общности, работа с обществото и системата на здравеопазването за разпознаването на проблема, рехабилитацията, ресоциализацията и работата с близките на употребяващите амфетамини. Здравната ни система не еподготвена да поеме подобна патология, престъпление е да няма система за обхващане и лечение на децата, биха тревога медиците.
Хаосът е тотален по отношение на наркозависимите и амфетаминозависимите, а сме на гребена на вълната по употребата на амфетамини, заявиха психиатърът Иван Добринов и психоложката Боряна Стефанова.

Първите официална свидетелства за употребата на дизайнерската дрога у нас, известна още и като „хапчето на народа" са от 2007-ма година.
Най- големи производители на различните видове „ хапче на народа" са Китай, Индия, Нова Зеландия.