/ netinfo
До края на месец февруари догодина правителството да внесе конкретна програма за стабилизация за минимум 20 години и да изработи нова енергийна стратегия до 2050, поискаха в декларация протестиращи миньори и енергетици от КНСБ. Митингът в Раднево  започна с викове „искаме работа и сигурност“, ясно бъдеще и запазване на работните места.

протест
netinfo


Събрали сме се тук за енергийна стабилност на региона, госпожо министър, обърнаха се те към Теменужка Петкова.

Енергийният министър призова да не се създава напрежение, защото хората трябва да бъдат сигурни за бъдещето на работните си места. „Без централите в Маришкия басейн българската енергетика не може да функционира нормално, те са част от националната ни сигурност“.

протест
netinfo


До края на месец ноември изтича срокът, в който могат да бъдат дадени становища по дерогацията. МОСВ взе решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ 2, което означава, че централата отговаря на изискванията и може да продължи да работи. ¼ от емисиите за ТЕЦ-а вече са закупени, а до 21 декември БЕХ ще закупи всички останали емисии, за да може централата да работи в нормален ритъм и да осигури енергийната стабилност на страната, а вие да сте сигурни за работните си места“, заяви министър Петкова.

Тя припомни, че България и Полша оспорват решението на ЕК от април 2017 година за завишаване на нормите по отношение изискванията на големите горивни инсталации. След броени дни в Катовице предстои важен форум, свързан с климата, на който българското правителство има позиция в защита на енергийната ни сигурност.

протест
netinfo

„Страната ни категорично не подкрепя по-амбициозни изисквания във връзка с климатичните промени. Обосновали сме се защо и се надяваме позицията ни да бъде отстоявана и защитена адекватно от президента Румен Радев, който ще води българската делегация. Трябва да бъдете спокойни, защото правителството стои зад вас и вашия труд“, увери  протестиращите миньори и енергетици министър Петкова.

До края на декември страната ни трябва да представи в ЕК интегрирания план "климат-енергетика", където ясно е заявено мястото и ролята на ролята на въглищните централи в българската електроенергетика.