/ БТА
Създаване на временна комисия на Столичния общински съвет (СОС) за анализ на дейността на общинското предприятие (ОП) "Гробищни паркове" за периода 2019-2023 г. предстои да обсъди Съветът на редовното си заседание утре. Това сочи публикуваният на сайта на СОС дневен ред.

В доклад на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера се казва, че временна комисия от общински съветници на паритетен принцип може да установи факти и обстоятелства, свързани с управлението на общинското предприятие, да изготви доклад с анализ, констатации и препоръки до кмета на Столичната общината и СОС за подобряване на управлението и прекратяване на злоупотребите и нарушенията. Контрера предлага временната комисия да извърши преглед на дейността на ОП "Гробищни паркове", финансовата отчетност, структурата на текущи и капиталови разходи, организационната структура, кадровата политика, външните услуги, съответствието на дейностите на предприятието с правилата на Наредбата за погребално-обредната дейност на територията на Столичната община. 

Карлос Контрера припомня, че "Гробищни паркове" е общинско предприятие, създадено по смисъла на Закона за общинската собственост, пряко подчинена на кмета на Столичната община, като попада и в ресора на направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности", което осъществява текущия контрол и дава методически указания за дейността на предприятието.

ОП "Гробищни паркове" изпълнява функции по Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на Столичната община и извършва дейност на базата на устройствен правилник.
Общинското предприятие управлява гробищните паркове "Централни софийски гробища",  "Малашевци", "Бакърена фабрика", "Княжево", "Драгалевци","Симеоново", "Дървеница" и "Банкя-полето", и предоставя траурно-обредни услуги. 

В доклада си Контрера добавя, че периодично в Столичната община и СОС постъпват сигнали и оплаквания от граждани за нередности и нарушения, както от служители на ОП "Гробищни паркове", така и от ръководството на предприятието - директор и заместник-директори. Назад във времето въз основа на подобни данни многократно са извършвани проверки, възложени от кмета на Столичната община или ресорния заместник-кмет, установявани са определени факти и обстоятелства, включително завършващи с освобождаването от длъжност на директор на предприятието, пише Контрера. В резултат от установявани нарушения, нередности, неуредици и пропуски са правени изменения в Наредбата за погребално-обредната дейност и структурата на общинското предприятие с цел подобряване на работата и недопускане на нерегламентирани практики от служители и ръководители. За периода от февруари 2021 г. до момента са възложени няколко на брой проверки, резултатите от които не са известни.

Липсва, или по-скоро е ограничена възможността, общинският съвет да осъществява не формален, а реален контрол, но управлението на общинското предприятие, спазването на Наредбата на територията на гробищните паркове и законосъобразното, и целесъобразно разходване на средствата за издръжка, основен ремонт, изграждане на инфраструктура на територията на този вид публична общинска собственост, отбелязва в доклада си общинският съветник.

Карлос Контрера казва, че в някои от гробищните паркове може да се установи лошо състояние, например от извършвано строителство на алеи между парцелите, постройки, които не би следвало да се намират на територията на парковете, неработещо видеонаблюдение, занемарено озеленяване. Липсва отчетност и нормална комуникация между Столичния общински съвет като цяло и общинското предприятие, подчертава Контрера.

През февруари т.г. кметът на София Васил Терзиев назначи заместник-директор по сигурността в ОП “Гробищни паркове", за да бъде ограничен достъпът на хора, за които има съмнения, че извършват вандалски прояви, нерегламентирана дейност и поругават гробове. Изпълняващ длъжността директор на "Гробищни паркове" е Румен Димитров, който през март съобщи за фрапиращи по думите му данни за нередности в гробищните паркове в София, за които е подал сигнал до прокуратурата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА