/ iStock/Getty Images
Сигнал до прокуратурата с фрапиращи данни за нередности в гробищните паркове в София е подал Румен Димитров, изпълняващ длъжността директор на Общинското предприятие "Гробищни паркове", съобщи той на пресконференция в Столичната община.

Димитров каза, че е поел ангажимент към ръководството на Столичната община в лицето на кмета Васил Терзиев да се изправи срещу проблемите, натрупвани десетки години. Той заяви, че има фрапиращи данни, които е установил и за които днес е подал сигнал в прокуратурата. Димитров определи днешния ден като „края на промоцията на търговията с кости, камъни и кръв“. Става въпрос за това, че години наред е допускано да се поругава мястото за вечен покой на близките ни, което по думите му е превърнато в ад. 

"Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране на граждани, търговия с камъни, която е голям проблем, тъй като на ден се получават десетки жалби", заяви Румен Димитров. 

Той поясни че в общинското предприятие са заети общо 190 души по щат, като 35 са освободени от него и на тяхно място са назначени нови служители.

Димитров каза, че той и екипът му са установили търговия с гробни места, „опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София с цел продажба“. Димитров разказа за фрапиращ случай, в който са изравяни тленните останки на кремирани хора и са вземани гробни места с цел продажба и препродажба. Той поясни, че цената на гробно място на Централните софийски гробища поради дефицита там е десетки пъти повече, отколкото цената, която по наредба се заплаща към Столичната община. Става въпрос за стотици такива случаи, подали сме сигнали за десетки, каза Димитров. Той подчерта, че разчита на прокуратурата и институциите да си свършат работата и ще им окаже пълно съдействие.

Димитров поясни, че новото ръководство е спряло няколко лоши практики, като погребване на хора в алеите и в санитарните пространства между алеите. Той обърна внимание, че общинското предприятие "Гробищни паркове" не е търговско дружество и не е създадено с цел печалба. Мога да поема ангажимент, че всичко, което трябва да бъде споделено с институциите и обществото, ще бъде споделено. Това не е последният сигнал, който ще подам, заяви Румен Димитров. Той каза, че е получавал и заплахи във връзка с промените, които прави. Липсата на адекватна охрана позволява да се организират едни хора в престъпна група. Престъпната група си има ръководител, заяви Димитров, но отказа да цитира имена, защото "всички, които публично са си позволили да го направят, са им заведени по няколко производства".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА