/ iStock
Административният съд в София ще гледа делото за задълженията на НДК към Столична община от невнесени местни данъци и такси, съобщават на сайта на съда.

Делото е образувано по жалба на "НДК - Конгресен център София“ ЕАД срещу ревизионен акт на общината от 10.02.2022 г., с който на дружеството са установени задължения за периода от 01.01.2016 г. - 31.12.2020 г. за данък недвижими имоти /ДНИ/ в размер на 1 697 131,79 лв. и лихва 522 333,79 лв., както и за такса битови отпадъци /ТБО/ в размер на 2 921 634,62 лв. и лихва 908 903,33 лв.

Според ревизионния акт на общината неплатените данъци и такси, заедно с лихвите по тях, са в размер на приблизително 8 милиона лева.

Основното възражение на НДК касае зали, фоайета, коридори, с площ от 41 767 кв. м в основната сграда и топла връзка от 1 555 кв.м.

Във възражението се твърди, че неправилно са включени всички трайно прикрепени към тях дълготрайни материални активи като асансьори, в резултат на което е увеличена отчетната стойност. По тази причина се иска отмяна на ревизионния акт в обжалваната част.

В изпълнение на поставените задачи съдът е назначил експертиза, която да извърши проверка и анализ на приложените по делото документи и доказателствен материал.

Според Столична община, НДК е задължено лице по Закона за местни данъци и такси и трябва да плаща такса смет и данък смет като всички останали данъкоплатци.

От НДК пък смятат, че за начисляване на данъците са взети отчетните стойности на активите на дружеството. В активите на дружеството са включени освен сгради и машини, съоръжения и оборудване. Съгласно ЗМДТ това е недопустимо, тъй като се облагат единствено сгради заедно с неразглобяеми и неделими съоръжения, смятат те.

В експертизите вещите лица сочат, че актът на данъчните е законосъобразен, тъй като счетоводството правилно е отнесло машините и съоръженията по съответните сметки, които са част от сградата. Освен това ръководството на НДК е имало възможността да подаде коригираща данъчна декларация, в която да бъде отразено, че машините и съоръженията не са част от сградата.

Скандалът с неплатените задължения от данъци и такси на НДК към Столична община гръмна през 2018 година в разпространена позиция от председателя на групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет Карлос Контрера, в която се твърдеше, че БНР, Главно мюфтийство и НДК дължат милиони на Столична община за данък сгради и такса за битови отпадъци. Патриотите настояха за законодателни промени, които да гарантират събираемостта на дължимите данъци от юридическите лица на бюджетна издръжка, тъй като с неизплащането на задълженията към общината те ощетяват не само бюджета, но честните данъкоплатци.
Агенция "Фокус"