/ iStock/Getty Images
Наредбата за нискоемисионните зони в София отново влиза за разглеждане от Столичния общински съвет, съобщиха от градския парламент. След като през лятото, „Демократична България“ поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, председателят на градския парламент Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата – ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години.

В хода на работата, бяха направени и обсъдени предложения от групата на ДБ за изменение в първоначалния проект:

Зона „Малък ринг“ – между булевардите: „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. От 1-ви декември 2023-а година ще влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

Промени в Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027-а година – и за тези от втора екологична група.

В първоначалния проект на Наредба забраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1-и януари 2030, но след разговори между ГЕРБ и ДБ,  в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029-а година.

„Смятам, че след задълбочените разговори, постигаме съгласие с колегите от ДБ, за въвеждането за първи път на такива мерки у нас, които вече са факт в редица европейски столици. С промените правим решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев. 

Предложението ще бъде гласувано на 15 декември от Столичния общински съвет