Протестът срещу зеления сертификат и ограничителните COVID мерки, организиран от ПП "Възраждане" прерасна в шествие.

Демонстрантите се отправиха на протестно шествие от сградата Министерския съвет и стигнаха до сградата на Парламента, след апел на председателя на партията Костадин Костадинов

протест Възраждане
БГНЕС

Докато депутатите заседават по гласуването на "Бюджет 2022", протестиращите скандираха "Оставка" и настояха за незабавното отпадане на зеления сертификат, а също на COVID тестовете в училище и задължителното носене на маски. Според демонстрантите в бюджета са заложени средства за сертификати и ваксиниране. 

БГНЕС

От "Възраждане" поискаха и повече права за българите в Украйна "Смятате ли, че някой българин ще отиде да се бие за американските интереси в Русия", обявиха от партията пред демонстрантите. И допълниха: "Направихме първата крачка и разговаряхме с министър-председателя на улицата. Следващата стъпка е "Възраждане" да поеме властта и да управлява България. Да живее България", апелираха от партията. 



Хронология на недоволството: 

Протестът започна след 11:00 часа в "триъгълника на властта" - между сградите на Министерския съвет, бившия "Партиен дом" и Президентството. Демонстрантите се обявиха срещу зеления сертификат и COVID мерките, въпреки че властта обяви преди дни, че предвижда поетапно облекчаване на мерките и сертификата. 

В СНИМКИ: Протест срещу COVID мерките под прозорците на властта

Още в началото на недоволството министър-председателят Кирил Петков отиде пеша от Парламента до мястото на протеста и се обърна към демонстрантите. „Знаете ли защо съм тук при вас? Защото е важно, ако искаме да има промяна в тази страна, да работим заедно. Аз съм ходил на много протести“, каза още той, но беше прекъснат от освирквания.

Кирил Петков отиде на протеста на „Възраждане“ срещу зеления сертификат (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Аз съм тук, за да чуя вашите критики", каза още премиерът. Той припомни, че управляващите планират пълно отпадане на зеления сертификат у нас, но демонстрантите започнаха да скандират "Още днес!".  

Протест Възраждане
Георги Димитров

След това думата взе и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, който настоя освен за незабавно отпадане на зеления сертификат, за премахване на детските тестове в училище, както и на задължителните маски. „Няма да се спрем пред нищо. Трябва да има народ, а не население. Да докажем, че ние сме тези, които управляват държавата – ние, българите, а не някой друг“, заяви той пред множеството.

Протест Възраждане
Георги Димитров

Исканията му бяха подкрепени и от доц. Атанас Мангъров, който също подкрепи протеста. „Аз всеки ден се срещам с болни от COVID-19. Нека който иска да носи една, три , пет маски, но само който иска, а не да са задължителни“, призова Мангъров

Протест Възраждане
Георги Димитров


Демонстрацията се провежда под мотото "Искам нормален живот!". 

Полицейското присъствие в района е засилено, поставени са заграждения около сградата на парламента. 



В края на протеста адвокат Иван Денев от Велико Търново обяви, че на 12 март от 11 ч. организират ново мероприятие в София, което ще бъде със сборен пункт НДК. Там ще се проведе "Черен марш". Мъжът призова всичко, които ще се включат да бъдат облечени в черно в памет на починалите им близки, на които животът им е приключил в "мъртвилниците" - така той нарече болниците.