Софийска градска прокуратура се семосезира и разпореди извършването на проверка по повод информация в медиите с данни за престъпление от общ характер за осъществена хакерска атака срещу Националната здравноосигурителна система, съобщиха от обвинението.

Министър Кацаров: Имало е мощна хакерска атака срещу системата за сертификати

Киберпосегателството от типа „отказ от услуга“ (DdoS) е било насочено към портала - https://his.bg/,и е затруднило достъпа на потребителите до него.

В публикациите се твърди, че няма пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители, а отделните атаки са започнали малко след вземането на решението за задължителните зелени сертификати.

Въпросният сайт на здравната система, през който се издават зелените сертификати за дейности на закрито, се е сринал на няколко пъти миналия четвъртък. Според публикациите хакерските атаки са дошли от няколко държави на различни континенти.

Сайтовете за коронавируса и зеления сертификат отново се сринаха

Проверката е възложена на ГДБОП-МВР. След приключването и материалите следва да бъдат докладвани в прокуратурата за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Припомняме, че преди седмица здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че е имало мощна хакерска атака срещу системата за сертификати. Той добави, че за нея са информирани президентът Румен Радев и премиерът в служебния кабинет Стефан Янев.