Откриха спорния паметник на цар Самуил
Откриха спорния паметник на цар Самуил / снимка: БГНЕС
Откриха спорния паметник на цар Самуил
80344
Откриха спорния паметник на цар Самуил
  • Откриха спорния паметник на цар Самуил

1000 години след смъртта на цар Самуил 6-метров паметник с неговата фигура беше открит до базиликата „Света София" с всички държавни почести.

На фона на официалната церемония не липсваха и дебати - подходящо ли е мястото, на което е поставен монументът и правилен ли е изборът на историческа личност.

Проф. Пламен Павлов: Заслепени от егото си хора отричат паметника на Самуил

Осен това се заговори и за евентуални промени по облика на царя. Пред Дарик скулпторът Александър Хайтов заяви, че никаква допълнителна намеса върху новоизградения паметник на цар Самуил не е възможна. Той подчерта, че това условие е записано в договора за реализацията на проекта. По думите му все още не е подписан протоколът за монтаж, което означава, че паметникът е лична собственост на неговия автор.

Д-р Милен Врабевски: Паметникът на Самуил беше най-одобряваният проект на София

По Закон никой няма право да променя елементи от паметника на цар Самуил, категоричен е авторът му Александър Хайтов: „Юридически никой няма право да пипа нищо по този паметник. Дори по договор с възложителя аз имам клауза, в която пише изрично, че не е възможна никаква намеса върху паметника след предаването на обекта. Могат да ме плашат, да насъскват някакви хора, но не могат да го пипат. Ако толкова хората искат да се махнат тези очи, ще ги махнем и готово".

Журналист: Патриотарски помисли стоят зад паметника на Самуил

Към този момент монументът все още е собственост на Хайтов: „Докато не бъде подписан и последният протокол за монтажа, мога да си го взема оттам и да си закарам вкъщи. От момента на подписването на протокола за монтажа, той става вече собственост на инвеститора, който е платил за изработването му и той трябва да преведе конкретна сума от договорената. След като извърши превода този паметник става негова собственост и той вече разполага с него - може да си го прибере, ако иска, или да го подари, каквото е и намерението на фондация „Българска памет" на д-р Врабевски, на общината".

Недоволството покрай паметника на цар Самуил е заради стила на изработката и мястото, на което е разположен - близо до храма "Св. София". Потребители на социалните мрежи поискаха от кмета Йорданка Фандъкова церемонията по откриването да бъде отложена и да се проведе обществена дискусия за естетическия вид на монумента. Заместник-кметът на София Тодор Чобанов е поискал от автора Александър Хайтов да промени очите на фигурата, защото те фосфоресцирали при насочено осветление.