/ iStock/Getty Images
Той е освободен след 10 години работа там
Фотографът на Народния театър "Иван Вазов" Стефан Н. Щерев е освободен след 10 години работа в театъра. За това съобщи самият Щерев в пост във Facebook: "От днес вече не съм част от Народен театър “Иван Вазов”. Без назована причина ми беше казано от директора, че договорът ми за предстоящия сезон няма да бъде подновен".

Щерев благодари на всички режисьори, актьори и творци, с които е имал възможност да работи. И смята, че ще работи в бъдеще. "Общо заснетите постановки в професионалния ми път са 194, от които 135 за Народен театър “Иван Вазов",споделя фотографът.

В поста си той твърди, че от уважение трябва да се чуят доводите на директора относно прекратяването на работните им отношения. По думите му не става въпрос за неизпълнени негови проекти към театъра, а лично виждане на Васил Василев. 

Уволниха Александър Морфов от Народния театър

След разпространената информация от Стефан Щерев от Народния театър излязоха със собствена позиция по казуса.

От там информират, че фотографът Стефан Щерев е назначен на срочен трудов договор, считано от 11 юли 2022 г., с едногодишен срок на договора. Преди заемането на длъжността Стефан Щерев, както и всички други служители, назначени по трудово правоотношение, подават заявление за встъпване в длъжност със съответните параметри – в случая със срок на договора 1 година.

Успоредно с трудовото си правоотношение Стефан Щерев е осъществявал и дейности при условията на допълнителен договор за уреждане на авторски права.

С оглед предстоящото изтичане на трудовия договор на Стефан Щерев и възможностите за подновяването му, в рамките на последния месец между него и директора на Народния театър Васил Василев са проведени два телефонни разговора и една среща (5 юли). На Стефан Щерев е обяснено, че договорът му не може да бъде подновен при същите финансови параметри, особено с оглед зачестилите от негова страна искания за допълнително заплащане за дейности и услуги, реализирани в рамките на трудовото му правоотношение. На г-н Щерев беше предложено през следващия театрален сезон да бъде ангажиран за конкретни проекти, представления при финансови условия, доближаващи се до неговите изисквания. От страна на Стефан Щерев е получен отказ.