Обещават високи санкции и строг контрол за фирмите, ангажирани със зимно почистване на столицата
Обещават високи санкции и строг контрол за фирмите, ангажирани със зимно почистване на столицата / снимка: БГНЕС, архив

Сега е моментът да напомним на гражданите и на домоуправителите, да се поинтересуват в районната администрация за точния обхват на прилежащите територии към жилищните сгради, за да могат да организират почистването им при зимни условия. За това призова директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева във връзка с настъпващия зимен сезон.

„Отговорност имат и самите граждани, защото общината няма как да посипе със сол стълбите на блока, в който те живеят”, посочи Георгиева. Имаме стотици сигнали всяка зима, че не са почистени стълбите и площите около блока. Когато обаче направим проверка на място, се оказва, че тази работа е трябвало да бъде свършена от живеещите в блока, отбеляза тя.

Вече проверяват фирмите, ангажирани със зимното почистване

Веска Георгиева отбеляза, че от началото на октомври Столичният инспекторат започна проверка на всички 12 фирми, с които са сключени договори за зимно почистване. Фирмите вече разполагат с необходимия минимум от 220 машини за територията на Столична община и в това число за почистването на републиканския път.

При общинските пътища условията по договорите за поддържане през зимата са едни, за републиканския път „Южна дъга”, както и за големите булеварди в столицата те са други - почистват се до настилка. Друга голяма категория са двата пътя на Витоша, които от 1 октомври се смята, че се намират в зимни условия. Към настоящия момент обаче няма необходимост от такова почистване. Фирмата, ангажирана с почистването там е в готовност, разполага с машина, с пясък и при снеговалеж ще реагира веднага, поясни Георгиева.

В края на октомври - началото на ноември, когато ще бъде следващата проверка на Столичния инспекторат, всички 12 фирми трябва да са в пълна готовност. Дотогава фирмите трябва да осигурят достатъчно шофьори, които да познават района, който ще почистват. В този срок фирмите трябва да представят на Инспектората своето виждане как бързо, безпроблемно и с дозирани количества сол ще поддържат спирките на градския транспорт. Изискването е до 7.30 ч. те да бъдат почистени в противен случай глобата е 2000 лв.

Всички сме свидетели в годините назад, че в района на спирките се изсипва прекалено голямо количество сол, което стои там дълго, посочи Георгиева. По думите й задължение на фирмите е да създадат организация за почистването и да я изпълняват, така че да бъде осигурена качествена услуга. Ако това не се случи, има предвидени санкции, които са завишени спрямо договорите от миналата година.

По-високи санкции и строг контрол за фирмите за зимно почистване

За наличие на сняг, лед, каша на пътното платно до 4 часа след регистриране на дейността в Оперативния център на Столичния инспекторат за улици, по които се движи масовия градски транспорт и от обществена значимост се изпраща съобщение за неизпълнение и се налага санкция от 500 лв. за всеки 1000 кв.м.

Ако не се изпълни дейността по почистване, се налага втора санкция с наказателен коефициент, който е различен в зависимост от дейностите по зимното поддържане. При непочистени спирки при снеговалеж съгласно сроковете се налага санкция от 2000 лв. за всяка спирка. За натрупани снежни маси върху тревните площи и около стволовете на дърветата за всеки констатиран случай се съставя констативен протокол, а санкцията е 200 лв. при установено нарушение.

Паралелно с техниката, за зимното почистване се подготвят и се доставят реагентите за разпръскване и се извършва оборудване на машините с датчици, така че да могат да функционират и да се контролират през GPS системата. По новите договори се изискват и осигуряване на нови машини и техника, съответно за зимно поддържане, механизирано почистване на тротоари, площади и алеи, и техника за събиране на шума, метене, миене и дезинфекция на контейнерите за отпадъци.

Ново през тази година е, че фирмите разполагат с повече малогабаритна техника за лесно и бързо почистване на вътрешнокварталните улици. Това обаче не значи, че те могат да преместят автомобилите, които пречат на почистването. Налагало се е местенето на автомобил с паяк, но това отнема много време и пречи на работата, подчерта Георгиева. Тя апелира гражданите да бъдат активни и да информират, когато има непочистени пътни платна.

Много често обаче сигналите звучат така: „Снегоринът върви с вдигнато гребло, той не ръси сол”, посочи Георгиева. Според нея не е задължение на гражданите да се занимават с това какво прави снегоринът, по-добре е да видят дали улицата е почистена и ако не е да подадат сигнал на тел. 987 5555, както и да си почистят прилежащата територия около блока.

Директорът на Столичния инспекторат призова водачите на автомобили да пътуват до Витоша задължително с вериги, за да нямат проблеми при тежките зимни условия.

Източник: БТА