Паметник на Съветската Армия
Паметник на Съветската Армия / БГНЕС
Четирима души са задържани заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по Паметника на Съветската армия в София. Това съобщиха от МВР.

Сигналът е подаден около 23:45 часа снощи.

"Незабавно са насочени екипи на полицията за изясняване на ситуацията. На място е установена жена, пострадала след напръскване със спрей, чиято дамска чанта била открадната, констатирани са и щети по монумента. В резултат на предприетите бързи полицейски действия са задържани четирима мъже, привърженици на столичен футболен отбор - на 26, 33 и двама на 29 години, единият от които криминално проявен. По случая са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство", съобщиха по-късно от пресцентъра на МВР.

Областният управител: Готов е планът за обезопасяването на Паметника на Съветската армия

В социалните мрежи бяха разпространени кадри на футболни фенове, които нападат палатковия лагер пред паметника, палят димки и чупят плоча от монумента. След атаката на място са отишли и политици като Мая Манолова и бившият вътрешен министър Румен Петков, съобщава NOVA.


Част от надписа е бил счупен с чукове. Според очевидци, нападателите са били около 20-30 души, а между тях и палатките е имало димна завеса.

Паметникът на Съветската армия нападение
БГНЕС

Преди дни областният управител на област София Вяра Тодева възложи спешното изработване на плана за безопасността на паметника, известен като МОЧА.

Паметникът на Съветската армия нападение
БГНЕС

Той е във връзка със заповедта на главния архитект на Столичната община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта. Изпратено бе и предписание за поставяне на строителна ограда при паметника.

Левицата!“ ще остане на Паметника на Съветската армия, докато не премине опасността от премахването му

На 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“.

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде опасан със строителна ограда.


Паметникът на Съветската армия трябва да бъде опасан със строителна ограда

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление именно на областния управител Вяра Тодева.
БТА