Експерти от район „Средец“ са изготвили констативен протокол за състоянието на Паметника на Съветската армия в София, обяви във кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

„Вече е изпратен на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи“, посочи Трайков.

София не се ангажира със срок за преместването на Паметника на Съветската армия тази година

По неговите думи има уверението на областния управител на София-град Вяра Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно. „За разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им“, допълни районният кмет.

Трайчо Трайков допълни, че в писмо до дирекция „Сигурност“ на Столична община е поискал да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни.

Преди дни от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“. В съобщение до медиите на 11 август от областната администрация обясниха, че не могат да се ангажират с конкретен срок за преместването на паметника, с оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата.

„Левицата!“ ще пази от премахване Паметника на Съветската армия с палатков лагер (СНИМКИ)

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление на областния управител Вяра Тодева.
Биляна Иванова/БТА