Има изготвен План за безопасност и здраве относно Паметника на Съветската армия, съобщи областният управител на София Вяра Тодева.

Планът е внесен незабавно за одобрение от компетентните органи на Столична община.

Левицата!“ ще остане на Паметника на Съветската армия, докато не премине опасността от премахването му

"Уверяваме гражданите, че въпросът за преместване на скулптурните фигури и барелефи се придвижва по възможно най-ускорения законов път", добави Тодева.

Преди два дни областният управител на област София възложи спешното изработване на плана за безопасността на паметника.

Той е във връзка със заповедта на главния архитект на Столичната община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта. Изпратено бе и предписание за поставяне на строителна ограда при паметника.

На 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“.

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде опасан със строителна ограда

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление именно на областния управител Вяра Тодева.