/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Най-рано през 2020 г. ще ни таксуват с нова система в градския транспорт
96725
Най-рано през 2020 г. ще ни таксуват с нова система в градския транспорт
  • Най-рано през 2020 г. ще ни таксуват с нова система в градския транспорт
Най-рано от началото на 2020 г. ще ни таксуват с нова система за билети в градския транспорт на София. 10 са фирмите, които са заявили желание да я изграждат, а коя от тях ще бъде избрана ще стане ясно до три месеца.
 
Въвеждат нова система за таксуване в градския транспорт в София

Нови превозни документи, видеонаблюдение, както и нова система за ценообразуване ще донесе тикет системата за градския транспорт в столицата, за чието изграждане в момента се търси фирма изпълнител.
 
В цифри това звучи така - 15 000 компонента, които трябва да бъдат инсталирани в над 1300 превозни средства, оборудване на 11 депа и над 50 метростанции. Освен това фимрата, която ще изгражда системата, трябва да се погрижи и за нейната поддръжка в рамите на 10 година. Всичко това ще струва около 88 млн. лева, като това е прогнозната стойност на поръчката, припомни директорът на столичния градски транспорт Християн Петров.
 
Столичани ще пътуват с хартиен билет поне още две години, за електронен - има време

За да започне изграждането на системата обаче, комисия, съставена от 7 общински съветници от всички политически сили, седем представители на Центъра за градска мобилност и един на столичната община трябва да одобрят един от кандидатите. Инвестицията бъде изцяло от бюджета на Центъра, допълни Петров.
 
Кондуктори влизат в столичния градски транспорт

Окончателната стойност на новата тикет система ще стане ясна до три месеца, след като комисията избере една от фирмите кандидати.