Въвеждат нова система за таксуване в градския транспорт в София
Въвеждат нова система за таксуване в градския транспорт в София / Sofia Photo Agency, архив
Въвеждат нова система за таксуване в градския транспорт в София
91626
Въвеждат нова система за таксуване в градския транспорт в София
  • Въвеждат нова система за таксуване в градския транспорт в София

Столична община праща хартиения билет в историята с нова система за електронно таксуване за 88 млн. лева. Председателят на местния парламент Елен Герджиков обясни, че до две години ще бъде въведен единен електронен превозен документ.

И въпреки че в началото на годината от Московска"33 изчисляваха, че системата ще струва около 20 млн. лева, сега според разчетите на новото ръководство на Центъра за градска мобилност - необходими са 40 млн. лева за изграждане и още толкова за поддръжка. Отделно 10 млн. лева ще бъдат предвидени за продажба на електронните билети. Директорът на дружеството Христиан Петров посочи, че парите ще дойдат от хазната на "Градската мобилност".

Увеличават се пътуванията с карти в градския транспорт в София

От няколко години Столична община се опитва да въведе т.нар "тикет система", с която ще плащаме за обществено пътуване според изминалото време. Така който се вози по-дълго - ще плаща повече, а не както е в момента - 1,60 лв. за една и за десет спирки. До две години системата ще бъде факт, съобщи председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

"Целта е след нейното въвеждане в градския транспорт в София да се пътува с единен електронен документ. Тази система да дава възможност таксуването да се извършва по време или по разстояние, което означава един билет да може да се използва в повече превозни средства", разясни той.

Фалстарт на делото за билетчето за градския транспорт

Системата ще дава възможност за улеснено закупуване на новия вид пътни документи, поясни Герджиков. "Включително с онлайн приложения, използване на телефони, банкови карти", уточни той.

След рокадите в транспортния ресор и смяната на ръководството на ЦГМ, новият екип на дружеството е изработил различен проект. И ако първоначалният щеше да излезе около 20 млн. лева, то новите разчети показват - четири пъти по-висока цена.

Градската мрежа ще бъде оборудвана и с видеонаблюдение.