/ iStock/Getty Images
Столична община вече е разпределила между районните администрации предоставените от държавния бюджет средства за компенсиране на разходите на родителите на неприетите деца в общинските детски градини.

Това съобщи зам.-кметът на София Мирослав Боршош. 

От четвъртък - 5 август всяка една районна администрация започва да превежда средствата към родителите.

Родители може да наемат безплатен детегледач, за да се върнат на работа

Периодът, за които се изплащат компенсациите е от 1 януари до 31 май, а сумата на месец е от 291 лева. Искания се приемаха до 5 юни, напомнят от СО.  

Кандидатствали за компенсации са родителите на 610 деца, а одобрени са 438 малчугани.

По действащата в момента Наредба, компенсации получават родители, чиито деца са навършили 3 години и отговарят едновременно на следните условия:

         Детето е кандидатствало за прием съгласно съответните изисквания, определени по реда на чл. 59, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище, в чийто прилежащ район се намира настоящият адрес на детето, и не е прието поради липса на свободни места за съответната учебна година.

         Детето да не е записано в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищното образование в нито една държавна или общинска детска градина или училище.

         Общината по настоящия адрес на детето не e предложила на родителите друго равностойно място за предучилищно образование на детето в общинска детска градина или училище за съответната учебна година поради липса на свободни места във всички детски градини и училища в прилежащия район.

         За съответната учебна година детето е записано в самостоятелна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище.

         Ако детето е в задължителна предучилищна възраст и е записано за задължително предучилищно образование в частна детска градина или в частно училище – частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране.

         Родителите да не получават подпомагане от държавния бюджет или за сметка на оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението, по реда на тази наредба.

Предлагат алтернативно решение за деца, неприети в детски градини