/ Столична община
 До края на юни детската градина ДГ №30 „Радецки“ в район „Изгрев“ ще започне да работи с приетите деца, стана ясно при проверка на обекта от кмета на София.

Йорданка Фандъкова поиска районната администрация и строителят да ускорят процедурата по въвеждане на обекта в експлоатация, за да може децата да влязат в обновената сграда скоро.

Детската градина е преизградена наново, конструктивно укрепена и са изпълнени мерки за енергийна ефективност. В нея ще има 8 групи - 6 градински и 2 яслени. Общата стойност на инвестицията е 2. 4 млн. лв., като средствата са осигурени от инвестиционната програма на Столична община.

Сградата на Детската градина е построена през 1976 г. като комплекс от 8 едноетажни и двуетажни сгради с етернитови плоскости, които не отговарят на съвременните изисквания.

Реконструкцията започва през февруари 2020г. Премахнати са всички външни и вътрешни етернитови панели, както и покривното покритие. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност. В двора е направена нова детска площадка, с което се осигурява необходимия брой детски площадки за всяка група.

По данни от районната администрация на 4 юни се очаква да бъде подписан Акт 15, след което ще се подадат документи за издаване на Удостоверение за
въвеждане на сградата в експлоатация.

Следващата седмица ще бъдат обявени процедури за избор на изпълнител за нови три сгради за разширения на детски градини в район „Изток“, а кметът Фандъкова настоя процедурите да се организират максимално бързо, за да започне изграждането на обектите.
 
Столична община