16 нови сгради за детски градини се строят в момента в София, а до края на годината се очаква да започне строителството на още 25. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на детска градина на бул. "Александър Пушкин" в кв. "Павлово".

По думите на Фандъкова, "Витоша" е един от районите с най-голям недостиг на места в градините и затова и усилията за строителство са много големи.

Тук в момента се строи нова детска градина на мястото на сграда, построена преди повече от 80 години. Със завършването на строителството ще бъдат открити пет нови групи. Детската градина се строи в срок и тя трябва да заработи най-късно от началото на май следващата година.

Столичният кмет каза, че това е една от сградите на 116-та детска градина, която се помещава на няколко места и от утре се открива строителната площадка в централата на детската градина. Изграждането й трябва да върви в много бързи темпове, за да може в този район през следващата година да има седем нови групи само в рамките на района на кварталите "Павлово" и "Бъкстон", добави кметът.

В същото време в район "Витоша" е завършена новата сграда на детска градина във Владая, децата предстои да бъдат приети.

В района, в който няма никаква детска градина - в кв. "Манастирски ливади-Запад" в момента се извършва събарянето на бившата сграда на "13 века България", т.нар. Родна стряха. На нейно място ще се изгради детска градина и училище, посочи кметът и подчерта, че от тук нататък без предупреждение ще провери в някои от следващите дни как върви това събаряне, за да няма забавяне.

Във връзка с преодоляването на недостига на места в детските градини освен ускореното строителството кметът Фанъдкова каза, че общината е потърсила и други възможности като промяна в наредби, които да дават възможност при строителството на нови сгради да бъдат изграждани детски градини на първи и партерни етажи. На 21 май кметът е разговаряла с Асоциацията на предприемачите, които са проявили интерес към идеята и са поели ангажимент.

По повод протеста на родители, чиито деца не са приети в детски градини, Фандъкова каза, че разбира много добре недоволството и проблемите на всяко едно семейство и затова усилията на общината са насочени към ускорено строителство на детски градини.

Началният час на родителското недоволство е 16, а мястото - пред Столичната община, информират от NOVA. Протестиращите искат компенсация за неприетите деца, без ограничение във възрастта.
БТА, NOVA