„Честит празник на всички българи! Честит празник на пазителите на българския дух. Хората, които работят в сферите на образованието, науката, културата, изкуствата, наистина продължават да пазят българския дух и им благодарим днес от сърце”. Този поздрав отправи от ефира на NOVA кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на учителите, които, по думите ѝ, са станали супергерои.

„Пандемията показа, че българският учител може да се справя във всяка ситуация. Колегите се адаптираха много бързо. Училищата приеха новите предизвикателства. Смятам, че като цяло, се справиха отлично”, посочи столичният кмет.

Кметът на София подчерта, че няма разлика в оборудването на училищата, които са в центъра на столицата, и тези, които са в периферията.

„На територията на Столична община нямаме технологични проблеми. Тук ролята на учителите и директорите е много голяма. Благодаря им от сърце. Много бърз те започнаха да използват новите технологии и да ги интегрират в образованието. Вече сме на прага на хибридното обучение, което извън пандемията ще помага и надгражда традиционното образование, което безспорно е най-важно. Децата в този момент имат нужда от живо общуваме с учителите и съучениците си“, поясни Фандъкова.

Тя посочи, че в София има много млади учители, а увеличението на учителските заплати в последните 4 години е двойно.

„Целта за увеличението на учителските заплати се случи в последните 4 години – двойно се увеличиха. Аз бях един от проводниците и защитниците на тази идея, именно за да привлечем млади хора. Колегите, които работят от години, имат нужда от този стимул, но те така или иначе бяха вдъхновени и мотивирани“, допълни Фандъкова.

По думите ѝ вече има много качествени кандидати за учители.
 
NOVA