/ NOVA
Две детски градини в София ще останат отворени, за да могат медиците, работещи в COVID отделения в София, да оставят децата си.

"За да осигурим работата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID отделенията в софийските болниците отваряме две дежурни детски градини, които да се грижат за децата им. Предложих тази възможност на директорите на болниците, които разговаряха с екипите си в тези отделения", написа във фейсбук кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

От думите й става ясно, че над 80 са децата на медиците, за които до момента е събрана информация, като за тях ще бъде осигурена грижа през деня, докато техните родители се грижат за болните от коронавирус.

"Благодаря на директорите 124-а и 117-а детска градина – г-жа Димитрова и г-жа Врачева и на техните екипи, които се съгласиха да отворят и да работят с децата на медиците. Заедно с тях до края на седмицата ще направим необходимата организация за приема на децата", добавя Фандъкова.

124 детска градина се намира близо до Александровска болница, ВМА и Пирогов, а 117- а - в „Младост“, до Окръжна болница „Св. Анна“ и „Софиямед“.

"Знам, че затварянето на детските градини за 3 седмици ще създаде големи неудобства за много семейства в София, не само тези на медиците. Но съм убедена, че сме длъжни да дадем сигурност на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които в момента лекуват 2142 пациенти. Това е най-малкото, което можем да направи за тях", казва още Фандъкова.