/ Thinkstock/Getty Images
1 ден може да работи "Топлофикация София" в летен режим на работа в най-лошия сценарий, в който няма доставки на природен газ от 1 юни

Това заяви изпълнителният директор на дружеството Александър Александров пред общинските съветници от комисията по енергетика на извънредно заседание по темата със спрените доставки на руски газ за България. "За нас газта е като кръвоносна система, ние сме директно свързани", каза още той. 

Сред крайните варианти на дружеството е използване на резервно гориво с мазут, обяви още Александров, но уточни, че това не е желателен вариант, заради замърсяването на околната среда. "Разпалването на мазута е най-неблагоприятният възможен вариант. Тези, които са на моята възраст помнят годините, когато отварянето на прозорците не беше много приятно занимание". 

Преминаването на работа с мазут е одобрено по закон за не повече от 10 дни на 12 месеца, при евентуално спиране на доставките на газ. Ако е нужно резервното гориво да се ползва по-дълго, трябва изрично разрешение от държавата.  "Минаването на мазут е по-скъпо като операция. Тук вече не говорим за регулаторна рамка, бихме били извън нея във всяко едно отношение", каза още Александров. 

"Няма притеснителни сценарии за отоплението на София до началото на следващия отоплителен сезон през ноември", увери още Александров. И уточни: "С наличния мазут можем да осигурим средно около 2 месеца. При спиране на доставките на газ можем относително спокойно да изкараме до началото на отоплителния сезон. След това вече ще трябва да се търсят варианти". 

"Топлофикация София" е един от най-големите потребители на природен газ в България /30% от общото количество за страната/ и осигурява отопление и топла вода за 1 млн.души, отчетоха още от дружеството. 

Общинските съветници от комисията по инженерна инфрастуктура и енергийно планиране се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят спирането на руския газ към България

Природният газ, необходим за работата на "Топлофикация София" и на „Столичен автотранспорт“ са гарантирани до края на април и за май. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова ден по-рано.  

Тя поясни, че през пролетните и летните месеци, потребяваното количество газ от „Топлофикация София“ е почти три пъти по-малко в сравнение с нуждите през отоплителния сезон и това дава голяма степен на сигурност, че необходимите количества ще бъдат осигурени от други доставчици.