/ БГНЕС, архив
До края на месец май се очаква да приключи мащабният ремонт на ул. "Граф Игнатиев", обяви главният архитект на София Здравко Здравков пред БНТ.

„Качеството на ремонтите изцяло зависи от няколко фактора -проектна документация, строителен надзор и качество на изпълнителите. Очевидно, все някъде в някое от тези три звена нещо е скъсано. Още от 2013 г ние сме в една ситуация да обясняваме на хората проекта с най малките му детайли“, коментира арх. Здравков.

Делото срещу Столична община за ремонта на „Графа” вече е факт

„Желанието ни е до края на месец май да приключим работа по ремонта на "Граф Игнатиев". Сериозна е мобилизацията на обекта, има доста забележки, които трябва да бъдат отстранени. Нашето желание е ремонтът да бъде изпълнен качествено и да удовлетворява и нас като възложител на проекта“, допълни той.

Относно удължените срокове за ремонт на централните улици "Шести септември" и "Иван Вазов" заради подмяна на инсталация на дружеството "Топлофикация", Здравков беше категоричен, че вината за това е именно на компанията.

Заради стар топлопровод отлагат ремонтите на централни столични улици

„В момента, в който започнаха ремонтите, се оказа, че трябва да се промени и шахта на "Топлофикация" на кръстовището на "Иван Вазов" с "Шишман". Оперативен център беше направен още преди две години, имахме срещи със "Софийска вода", ЧЕЗ и "Топлофикация", на които беше заявено, че няма да се правят ремонти. Аз като главен архитект, не се занимавам с координацията на процеса, но те заявиха, че няма да правят ремонти“, каза още архитектът.

По думите му в момента тече конкурсът за ремонт на пл. "Света Неделя", за който има 14 кандидати. „Апелирам дебата да бъде в ранна фаза на конкурсите“, подчерта архитектът.

Търговци от „Графа“ с колективен иск към Столичната община

Относно Борисовата градина, той беше категоричен, че спечелилият проект на арх. Ковачев е най-консервативен и предвижда запазване изцяло на съществуващото в парка.

По темата за строителството на два небостъргача в София, арх. Здравков заяви, че такава сграда в квартал "Стрелбище" няма да има и теренът е отреден за озеленяване. По въпроса за спорната сграда в "Лозенец", той обясни, че казусът е от 2007 г., издадена е заповед за спиране на строежа от ДНСК, която собственикът обжалва и сега предстои съдебен процес.

„Не ми оказват натиск, но трябва да се отбележи, че материалният интерес към жилищното строителство в София е огромен и всеки инвеститор има интерес да получи по-бързо своите документи“, заяви арх. Здравков.
БНТ