/ iStock/Getty Images
Осем километра от третия лъч на метрото се очаква да бъдат пуснати през юли-август, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на метростанция "Хаджи Димитър", която се намира на бул. "Владимир Вазов" в кв."Хаджи Димитър".

Кметът каза, че продължават тестовете на влаковете по първия участък от 8 км на третата линия на метрото. Строителните дейности приключиха в срок в края на миналата година и от ноември започнаха тестовете, припомни Фандъкова. Тестовете трябваше да продължат шест месеца по договор, но за съжаление заради извънредната ситуация екипът на "Сименс" беше изтеглен от страната през последните два месеца и темпото на тестовете върви по-бавно, обясни столичният кмет.

Тя информира, че от "Сименс" са предложили вместо предвиденото пускане на метрото на части, да се приключат тестовете и да се пусне целият участък от осем километра от "Красно село" до "Хаджи Димитър" през юли-август. Кметът каза, че благодарение на метрото от кватралите "Хаджи Димитър" и "Сухата река" ще се стига до центъра за от 3 до 5 минути, а до "Красно село" - за 12 минути.

Кметът Фандъкова представи новия зам.-кмет по екология на Столичната община.

Това е Десислава Билева. По думите на Фандъкова тя не е политическо лице. Работила е на експертна длъжност в МРРБ дълги години, също така в МЗ, преподавател е в НБУ, работила е като ръководител на европейски проекти с МОСВ, в последните години беше член на Надзорния съвет на "Топлофикация София". Нейната задача беше да защити със СО проекта за инсталацията за производство на енергия от РДФ гориво, посочи кметът. Той вече е одобрен от ЕК. Фандъкова опроверга информация, която по думите й политици са лансирали в последните дни, че Билева има връзки с Ковачки. Точно обратното тя ме сезира за сключени договори на "Топлофикация" с фирми на Ковачки без решение на Надзорния съвет на дружеството, посочи кметът. Тогава Фандъкова е поискала смяна на директора на "Топлофикация София". Договорите трябваше да бъдат прекратени и "Топлофикация" излезе на борсата за топлоенергия и електроенергия, припомни Фандъкова. Най-големият тест за Билева ще бъде приключване на проекта за Западния парк. От това ще стане ясно нейното умение за управление на европейски проекти, посочи Фандъкова.

Тя съобщи още, че от 7 май (четвъртък) се възстановява работата на Синя и Зелена зона в София. Едновременно с това поетапно се възстановяват делничните разписания на градския транспорт. Остава намаленото работно време на градския транспорт вечер. Маските в градския транспорт продължават да са задължителни, подчерта кметът Фандъкова.
БТА