/ netinfo
Представителен екип от ВиК-експерти, инженери, геодезисти и финансисти, работи усилено по европейския проект за „Доизграждане и рехабилитация на ВиК-инфраструктурата в населени места с над 10 000 жители, обслужвани от „ВиК“-Сливен“.

Сливенска област е една от 14-те в страната, в която се реализира европейски проект за подобряване на ВиК инфраструктурата, със съфинансиране от водните оператори. По Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, за изграждане или реконструкция на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения, в Сливен и Нова Загора ще бъдат вложени 85 млн. лева без ДДС.

Подменят водомерите в Сливенско

Обектите за финансиране са определени с регионални прединвестиционни проучвания, свързани с ангажиментите на България към Директива 9883 за качеството на питейните води и Директива 91271 за отпадъчните води. Регионалните прединвестиционни проучвания и разработените идейни проекти се одобряват от експертни съвети. Успоредно се изготвят подробни устройствени планове за обектите извън регулация. Разработена е Стратегия за обществените поръчки за обектите от Сливенска област.

Целта е през септември „В и К“-Сливен да има готовност за обявяване на първите обществени поръчки за обектите с изчистени устройствени процедури. Това са проектите за изграждане и реконструкция на водопроводните и канализационни мрежи и съоръжения на водопроводните системи в Сливен и Нова Загора.

Проекти за 86 млн. лв. за подобряване на ВиК инфраструктурата в Сливенско

Предварителни технически доклади ще предхождат разрешенията за строеж. Строителството ще бъде съгласувано с АПИ, ЕVN, Топлофикация, БДЖ. На подмяна подлежат 26 км от водопроводната мрежа на Сливен и 17,5 км от водопроводната мрежа в Нова Загора.

Ще бъде изградена 16 км канализационна мрежа в кв. "Даме Груев" в Сливен и в Нова Загора. Извънградските довеждащи водопроводи са проектите, изискващи повече време, заради устройствени процедури и уточняване собствеността на терените.

Приоритет за Сливен е пречиствателната станция за питейни води. За да може тя да заработи е необходимо изграждането на нови довеждащи водопроводи до нея. Ще бъде извършена и реконструкция на съществуващите стари довеждащи водопроводи от вътрешната водопроводна мрежа и голяма част от довеждащия водопровод от язовира.

Нови улеснения за потребителите на ВиК услуги

Вече са определени трасетата на две големи водопроводни връзки от пречиствателната станция към средната и високата зона на града, които ще бъдат новата част от системата. Към пречиствателната станция за питейни води на Сливен ще бъде доизграден водоем с обем 12 хиляди куб. метра.

Предвижда се изграждане на 35 км канализационна мрежа за кв. „Речица” Става дума за изграждане на цялостна канализационна система в квартала, с канализационна помпена станция и тласкател за отвеждане на отпадъчните води до пречиствателната станция за отпадъчни води на Сливен. Ще бъдат подменени 4 км главни водопроводи и част от вътрешната водопроводна мрежа на квартала, която е на предела на възможностите си.

Ново работно облекло за работниците на ВиК-Сливен с европейски средства

Важна част от европейския проект е реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води на Сливен и пълната реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води на Нова Загора, която е в окаяно състояние и може да се каже, че ще бъде изградена отново.