/ Дарик Сливен, архив
Идейните проекти за реализирането на големия европейски проект на ВиКна стойност 86 млн. лева ще бъдат готови следващия месец. Предвижда се подобряване на ВиК-инфраструктурата на територията на Сливенската и Новозагорската община, със съфинансиране от бенефициента.

Нови улеснения за потребителите на ВиК услуги

В Сливен се предвижда изграждане на нови и реконструкция на остарели довеждащи водопроводи за вътрешната водопроводна мрежа и между яз. „Асеновец“ и пречиствателната станция за питейни води.

Ще бъдат подменени 26 км от водопроводната мрежа на Сливен и 17,5 км в Нова Загора. Предвижда се изграждане на 35 км канализационна мрежа за кв. "Речица", канализационна помпена станция и  тласкател за отвеждане на отпадъчните води до пречиствателната станция за отпадъчни.

Ново работно облекло за работниците на ВиК-Сливен с европейски средства

Ще бъде изградена 16 км канализационна мрежа в кв. "Даме Груев" в Сливен и в Нова Загора.

Предстои реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води на Сливен и пълна реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води на Нова Загора.

Управляващият орган МОСВ и ВиК-специалистите от София и Сливен смятат за целесъобразно първо да стартират проектите за обектите с изчистени устройствени процедури, каквито са градските водопроводни и канализационни мрежи.

Около 6 млн. лв. ще вложи ВиК-Сливен за подновяване на водопороводната мрежа

След тях ще започне изграждането на нови връзки към пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Разрешенията за строеж ще бъдат предхождани от предварителни технически доклади. Предстоят нелеки процедури за съгласуване АПИ, ЕVN, Топлофикация, БДЖ и други институции, свързани с предстоящото строителство.

Всеки месец ВиК-Сливен ще монтира по 1000 водомера 

Извънградските довеждащи водопроводи са проектите, които изискват повече време, заради устройствени процедури и уточняване собствеността на терените. Подробните устройствени планове за Сливен са факт. Очаква се ПУП за тласкателя в кв. "Речица". За избягване на отчуждителните процедури, там проектът предвижда преминаване по съществуващите пътища.