Тази нощ наблюдаваме падащи звезди
Тази нощ наблюдаваме падащи звезди / БГНЕС, архив

Тази вечер между 03:00 и 04:00 ч. ще може да се наблюдава преминаването на метеорния поток Персеиди. Явлението е започнало на 27 юли и продължава до 24 август, но именно в нощта между 11 и 12 август ще бъде с най-голяма честота - 50-60 метеора на час. Падащите звезди ще могат да се наблюдават при безоблачно време от територията на цялата страна.

Всеки път, когато една комета премине покрай Слънцето, тя губи до 20 сантиметра от своята повърхност. Персеидите, както всеки един метеорен поток, се дължат на разпаднала се комета.

Астрономът Никола Петров уточнява, че всяка година Земята пресича траекторията на кометата "Суифт-Тътъл", а Персеидите са прашинките, останали от нея.

„Те навлизат в земната атмосфера с висока скорост от 30-40 до над 70 км в секунда. При тази висока скорост и триенето в атмосферата те се нагряват, изгарят и същност ние виждаме явлението метеор. Нарича се в случая персеиди затова, защото ако всички тези горящи следи, които ние видим на небето през нощта, ги съберем в една точка или техните продължения се съберат в една точка, те се позиционират в съзвездието Персей", допълни той.

Всяка година между 11 и 13 август, в зависимост от това дали годината е високосна, има максимум на метеорния поток Персеиди, коментира Петров.

„Тази година 11-ти срещу 12-ти вечерта или по-скоро на 12-ти сутринта, между 03:00 и 04:00 ч. сутринта, преди изгрев слънце очакваме максимума на Персеидите, като очакваното число е между 50 и 60. Това не е дъжд. Не е, защото метеорен дъжд наричаме тогава, когато имаме 1000-1200 или повече метеора на час. Това се случва веднъж на няколко десетилетия. Последният такъв максимум беше в началото на 2000 г.", каза още специалистът.

Ученият препоръчва падащите звезди да се наблюдават с просто око, тъй като телескопите и биноклите обхващат само малка част от небето, а метеорите се движат с много висока скорост. А и няма как да се предвиди точно в коя част на небето ще се появи падащата звезда.