Областта влезе в тъмночервената зона
Областният управител д-р Владимир Йолов се срещна с директора на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова и с изпълнителния директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов, съобщиха от Областна администрация.

COVID картата на България: Заболеваемостта расте, още една област е в тъмночервено

На разговора, в който участва заместник-областният управител Сашо Евлогиев, беше обсъдена епидемичната обстановка във връзка с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен.  

Директорът на РЗИ д-р Калоянова съобщи, че към днешна дата заболеваемостта за област Шумен е 502 на 100 000 души за 14-дневен период и областта влезе в тъмночервената зона.

По думите на д-р Калоянова на този етап не се налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, но е важно мерките да се спазват и да се извършва засилен контрол от оторизираните за това институции.

COVID-19 у нас: Новите случаи за последните 24 часа

По информация на д-р Димитър Костов към момента в МБАЛ Шумен се лекуват средно около 130 пациенти и няма стръмно нарастване на постъпващите за лечение. По данни на РЗИ през последната седмица се наблюдава спад в темпа на ваксинация срещу COVID-19 в областта.

Само около една четвърт от поставените ваксини са за приложена първа доза, което изисква да се засили информационната кампания с цел подобряване на ваксинационния обхват в областта.

На срещата беше взето решение на 25 януари да бъде свикано заседание на Областния кризисен щаб.
Агенция "Фокус"