В селището са открити артефакти от три епохи.
В селището са открити артефакти от три епохи. / dariknews.bg
Археологическите разкопки на новостроящия се участък на магистрала "Хемус" край Шумен впечатлиха премиера Бойко Борисов с намерените там черепи, но археолозите са се натъкнали на далеч по-ценна находка. 

Тя е от ранното Средновековие (8-10 век) и представлява бронзово огледало с украса от растителни елементи - лозница, което е характерно именно за тази епоха, обясни гл.ас. д-р Андрей Аладжов от Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Хаштагът бил популярен и в епохата на Византия

Само на няколкостотин метра от пътен възел Белокопитово археолозите работят по късно римско селище със стопанска част. Това е и по-голямата част, която се проучва. Тя се състои от навеси за производство на глинени съдове, пещи за изпичане на глинени съдове, както и складове за съхранение на зърно и други хранителни продукти. 

Освен тази епоха обаче има и артефакти от Ранно Средновековна епоха - синхронна на първата българска столица Плиска, обяснява археологът. 

От тази епоха са проучени три землянки с размери 3,20 метра на 3,50 метра. Във всяка има по една каменна печка, която е служила за отопление, както и огнище за храна, посочва Аладжов.

В селището са открити артефакти от три епохи.
dariknews.bg

Най-интересното е, че в една от печките открихме половин бронзово огледало - това може би е първото огледало, открито въобще в България от този период, смята арехологът.

Студент откри динозавърски череп на 65 млн. години

Освен тези епохи имаме и една по-ранна епоха - Късно Бронзова епоха от 1200-1100 години преди Христа. От нея имаме няколко жилища, които са глинобитни, посочи още експертът. 

Те ще бъдат проучени детайлно на следващ етап, най-вероятно в края на септември. 

Обгорял бебешки скелет е открит при разкопки в могила Юнаците

Археолозите са открили и кладенец от Римската епоха, в който са открити части от стомни и кофи. Устието му е било настлано с камъни в широк диапазон, за да се осигури достъпът при кално време. 

Открити са и над 400 монети от 4 век до средата на 5 век. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари