36 хиляди лева за успели да измъкнат телефонните измамници от доверчиви жители на Шуменско за първите 15 дни на годината.  През 2017 година бандитите са успели да приберат 142 хиляди лева от 37 души, използвайки различни сценарии. От полицията в областния град разпространиха видео с една от жертвите на измамниците.

В един делничен ден към обяд позвъни телефонът. Вдигнах и отсреща ми се обажда мъж, които се представил за инспектор от полицията в Шумен, разказва тя. Гласът й казал, че се провежда акция за залавяне на телефонни измамници.

За надбавка към пенсията: Баба даде 13 000 лв на измамници

Да помогна на полицията - добре, къде да ги оставя, веднага се отзовала жената.

Затова тя трябвало да събере всички пари и бижута от жилището си и да ги остави пред вратата на дома си. 

Също ме предупреди след като ги оставя да заключа вратата и да не поглеждам през прозореца, защото може да има престрелка и да не пострадам, казва тя.

Последвало обаждане и от "измамника", когото уж следели.  Бях толкова разтревожена и притеснена, че просто вече не мислех, спомня си случката възрастната жена. Отправиха ми заплахи - какво щели да направят, допълва тя.

Как да разпознаем телефонна измама

От полицията призовават отново да разкажете на вашите близки, възрастни родители, баби и дядовци да не се доверяват на непознати по телефона.

Ако някой им иска пари по телефона да знаят, че  със сигурност са попаднали в измамна схема. Обяснете им веднага да затворят телефона. Да ви потърсят, но да ви наберат само след като чуят сигнал „свободно“ в слушалката.

  Ако не успеят да се свържат с вас, да позвънят на 112, и да съобщят. Но пак само след като чуят знак сигнал "свободно", защото иначе отново говорят с измамници.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.