От полицията никога не искат съдействие по телефона
От полицията никога не искат съдействие по телефона / dariknews.bg
Шумен е един от градовете, които са под атаката на телефонни измамници. Само за няколко седмици десетки шуменци хвърлиха спестяванията си през терасите на непознати. Най-често сценарият е еднакъв, за да помогнат на мнима полицейска операция по залавяне на измамници. Последният случай е със 79-годишна жена, която дала 5300 лева за мнима акция.

Не толкова лесно се оказва за измамниците да вземат пари от Мариана Йорданова. Шуменката е получавала няколко обаждания именно с молба за помощ от полицията.

Две нови жертви на ало измами в Шумен

Първото обаждане било преди три месеца. Звънна ми телефон, който е подарък от мобилен оператор и никой не знае номера, затова ми стана интересно кой звъни. 

От полицията никога не искат съдействие по телефона
dariknews.bg


Обаждането било от "полицейски инспектор", който поискал съдействие за евентуална акция. Мариана Йорданова се усъмнила и отказала.

Преди няколко дни обаче ново обаждане.

Здравейте, обаждаме се от криминална полиция и аз шеговите им казах – Здравейте, много се радвам да ви чуя, кажете. И затвориха телефона, пресъздава разговора тя.

Дядо хвърли пари на измамници, обещали му доживотна надбавка към пенсията

Първият неуспех обаче не отказал измамниците. След около час те отново се свързали с евентуалната си жертва, като обаждането идвало уж от "полицията".  
Беше много ясен глас отчетлив, все едно някой сериозен човек ви звъни и наоколо се чуваше шум, все едно наистина са в офис на полицията, обяснява жената и представя "стандартния сценарий" - инспекторът искал да се проведе акция за залавяне на телефонни измамници.

От полицията никога не искат съдействие по телефона
dariknews.bg


Аз не се сдържах и го попитах – извинявай – ама ти от кои си и той ме наруга и затвори, казва Марияна Йорданова.

Шуменката не се поддала на опитите за измама, защото знаела няколко азбучни истини за работата на полицията.

За спецакция: Баба даде пари на измамници

Имала съм обаждане наистина от полиция. Била съм свидетел по дело. Полицията няма как да ви знае телефона, ако вие не сте го дали. Ако ви имат телефона, обаждат се и ще ви извикат в най-близкото поделение на МВР. Там ще разговаряте и ще кажат какво искат от вас. Така по телефона схеми полицията не прави, казва Марияна Йорданова.

Преди години тя имала съприкосновение и с една от по-старите схеми - ранен роднина. Обадиха ми се, че дъщеря ми е пострадала тежко, а тя беше до мен и пак не можаха да ме излъжат, спомня си Марияна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари