От полицията никога не искат съдействие по телефона
От полицията никога не искат съдействие по телефона / dariknews.bg
Малко над 13 000 лева  е дала на телефонни измамници 76-годишна жена от Шумен вчера, след като била уговорена от непознат да съдейства за „задържане на измамници“.

При успешна операция  й била обещана  доживотна седмична добавка към пенсията в размер на 50 лева.  Звъннали й първо на домашния телефон и казали, че дъщеря й е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Тя разбрала, че е измама.

Две нови жертви на ало измами в Шумен

Последвало второ обаждане. Мъж се представил за полицай и помолил да съдейства да заловят измамниците. Поискал й номера на мобилния телефон, за да контролира и да ръководи операцията. Забранил й да се обажда на близки, за да не се провали акцията.  Жената имала малко над  1500 лева у дома. Казали й да ги сложи в торба и да ги остави до  гараж  пред  дома й и веднага да се прибере.

Дядо хвърли пари на измамници, обещали му доживотна надбавка към пенсията

Щели да й звъннат като приключи задържането, за да  върнат парите. Жената поставила в торба парите и ги оставила на уговореното място.  Звъннали й втори път.  Казали, че има още измамници на свобода, и трябват още пари. Питали я дали  има. Тя наела кола и отишла до съседно село. Взела всички семейни спестявания. Не се обадила на никого от близките си. След като се прибрала , й се обадили по телефона и я питали дали е готова  и колко лева има.

За спецакция: Баба даде пари на измамници

След като казала, че има малко над  11 000 лева, но се колебае дали да ги остави, измамниците  й казали, че акцията се провежда със знанието на кмета.  Обещал при успешна операция  гражданинът, който е съдействал,  да получи доживотна надбавка в размер на 50 лева към пенсията. Жената повярвала. Оставила парите в торба до гаража и  според указанията на непознатите, които се представят за полицаи  се скрила в банята и зачакала да свърши операцията по залавяне на измамниците. По-късно разбрала, че е измамена.

От полицията призовават отново да разкажете на вашите близки, възрастни родители, баби и дядовци да не се доверяват на непознати по телефона.

Ако някой им иска пари по телефона да знаят, че  със сигурност са попаднали в измамна схема. Обяснете им веднага да затворят телефона. Да ви потърсят, но да ви наберат само след като чуят знак „свободно“ в слушалката.

  Ако не успеят да се свържат с вас, да позвънят на 112, и да съобщят. Но пак само след като чуят знак свободно, защото иначе отново говорят с измамници.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.