Малинопроизводители поискаха оставката на шефа на Напоителни системи-Шумен
Малинопроизводители поискаха оставката на шефа на Напоителни системи-Шумен / снимки: Дарик-Шумен

Малинопроизводители поискаха оставката на управителят на „Напоителни системи"-Шумен инж. Юлиян Вълчев. Причината за това e спирането на водоподаването към земеделски площи на територията на община Велики Преслав - около селата Миланово и Мокреш, случило се след авария по магистралния водопровод.

Искането за оставка или уволнение на Вълчев стана по време на среща между земеделски производители и представители на „Напоителни системи" при областния управител на Шумен Венцислав Венков, състояла се по-рано днес. Това не е първото искане за оставка на инж. Вълчев, преди 3 години отново малинопроизводителите поискаха той да се оттегли от поста след скандал, продиктуван от забавеното стартиране на напоителната кампания.

По-време на срещата днес някои от земеделците, основно малино и зеленчукопроизводители категорично заявиха, че бизнесът им е пред фалит заради некомпетентното ръководство на шуменския клон на дружеството. Те обясниха, че спиранео на водата е пагубно за тях и те търпят огромни загуби, а същевременно осигуряват работа на населението в региона.

Поради авария на магистралния водопровод в продължение на 11 дни до част от площите не е достигала поливна вода. В момнета пък подаваната гравитачна вода е с ниско налягане и не може да захрани системите за капково напояване. Земеделци недоволстваха, че в продължение на години проблемът с амортизацията на напоителното съоръжение не се решава и състоянивто му продължава да се влошава след всеки сезон.

Малинопроизводители поискаха оставката на шефа на "Напоителни системи"-Шумен
netinfo

От „Напоителни системи" обясниха, че каналът, по който се подава вода към земеделските площи от яз. „Тича" е на 40 години и не е в добро състояние, но дружеството няма финансовата възможност да го ремонтира. През 2003 г. е изготвен идеен проект за рехабилитация на съоръжението на стойност около 40 млн лв., но поради липса на средства вече 10 години проектът не е задвижен. „Не приемаме упреците, че не поддържаме съоръжението, преди всеки сезон извършваме текущи ремонти с цел максимално да намалим загубите", обясни Даниела Янкова от „Напоителни системи" - клон „Черно море". Инж. Вълчев пък допълни, че през последните години в пъти са се увеличили площите, които се напояват, като към момента теса около 7 000 дка.

След разговорите двете страни се обединиха около идеята областният управител да проведе среща със земеделския министър, по време на която да го запознае с проблема и да се търси начин за ремонт на напоителния канал.