/ dariknews.bg
Търговищенка пази традицията на гайтанджийството и я пренася в съвремието. Миглена Терзиева с наследила занаята от баба си и вече го предава на дъщеря си.

Гайтаните имат място и в настоящето, категорична е Миглена. А историята на нишките на живота в българските дрехи имат както практическа, така и мистична страна. 

Тайните си майсторката мази в старинен скрин, наследен от баба й.
dariknews.bg


Гайтанът се слага на места, където може да се износи дрехата. Платовете са били тесни. На самата снадка между двата плата - за да стане по-здраво - са слагали гайтан. Когато дрехата се износи - се сменя само гайтанът, казва тя.

Характерната нишка на дрехата обаче не е била само с практическа насоченост. 

Има една магия, тъй като това е вълнен шнур и той много лесно се гъне и на светлина има различни отблясъци, така че вътре има магия. Различните нюанси, съчетавани, могат да станат красиви неща, допълва майсторката.

Тайните си майсторката мази в старинен скрин, наследен от баба й.
dariknews.bg

А за да оживее тази магия - са били нужни златни ръце - на майстор. Миглена обяснява, че всичко, което се прави с много търпение и любов.

В гайтаните пък винаги... има нещо "сбъркано". Трябва да има нещо сбъркано, за да може лошият поглед, когато погледне, уроките да отидат там, а не в красивата мома, казва Миглена. 

Модата на гайтаните тя пренася върху различни бижута и дрехи. Дъщерята на майсторката пък се появява на своя бал с класическа носия от Дупнишко.

Дъщеря ми бе много горда, че е облечена по този начин - с цървулите, с венчето за младото момиче, което е характерно. И беше една горда българка, че носи нещо, което е в нашия род, казва Миглена. 

Тайните си майсторката мази в старинен скрин, наследен от баба й.
dariknews.bg


Майсторката пази своите съкровища в жълт скрин, наследен от баба ѝ. Там е прибрала и автентична носия, която скоро ще върне истинския си блясък чрез нейните майсторски ръце.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.