ИСПА не предвижда пари за сградни отклонения
ИСПА не предвижда пари за сградни отклонения / netinfo

Направата на сградни отклонения не е включена в реализирането на проекта по програма ИСПА в Шумен, стана ясно по време на днешната среща, свързана с проекта, която се проведе в зала 203 на общината. Направата на отклоненията ще струва 4 700 000 евро, които ще трябва да бъда осигурени чрез допълнително финансиране. В момента на подписването на финансовия меморандум и оценката на разходите по проектирането и строителните работи, домовите отклонения не са били включени в стойността на строителните работи, каза Данчо Русев, експерт в МОСВ.

Най-удачният вариант за това е да се кандидатства с проект по някой от националните фондове, обясни Лора Денева, експерт в МОСВ, която участва в срещата. Пари, чрез кандидатстване по някоя от оперативните програми, е невъзможно да бъдат осигурени, тъй като ЕК не допуска смесено финансиране, обясни Денева.

Няма да допуснем градa да бъде разкопан и да не се направят сградните отклонения, заяви кметът на общината Красимир Костов. Зам. -кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков допълни, че дори водопреносната мрежа да бъде изградена, без нови отклонения, тя няма как да функционира, тъй като старите няма да издържат и не може да бъдат ползвани.

Проблемът идва от разминаване между нашето и европейското законодателство, защото когато е сключван меморандума са имани предвид само главните колектори, без отклоненията, обясни Костов. Българското законодателство обаче казва, че мрежата обхваща и отклоненията, достигащи до домовете на отделните потребители. Пледирам за това изпълнението на проекта да се извършва по нашия закон, подчерта кметът. Финансирането за изграждането на сградните отклонения трябва да бъде ясно и осигурено преди да се пристъпи към изпълнението на проекта.

По време на обсъжданията стана ясно, че на 17 юни предстои да се проведе мониторингова среща, на която с евроексперти ще бъде обсъден напредъкът по изпълнението на проекта по ИСПА.

Интервю по темата с кмета Костов чуйте в прикачения звуков файл.