Астрономическият център на ШУ отваря врати за наблюдение на слънчевото затъмнение

Астрономическият център на ШУ отваря врати за наблюдение на слънчевото затъмнение
Астрономическият център на ШУ отваря врати за наблюдение на слънчевото затъмнение / samokovest.com

Астрономическият център „Проф. Владимир Шкодров" на Шуменския университет ще осигури свободен достъп до телескопите си за всички желаещи да наблюдават слънчевото затъмнение утре.

Проф. Дияна Кюркчиева и Сунай Ибрямов от Катедрата по теоретична и приложна физика на Факултета по природни науки ще очакват посетителите в 10:30 часа. Телескопите се намират на покривната площадка на Корпус 3 на Университета.

Организаторите на събитието - Студентското астрономическо общество на Шуменския университет и Регионалния академичен център - Шумен, са помислили и за възможността посетителите да си правят селфи на фона на закрития слънчев диск. Освен това напомнят на всички, които решат самостоятелно да се опитват да проследят затъмнението, че при наблюдение с невъоръжено око на Слънцето и на явленията, в които то участва, трябва да се използват очила със специални предпазни филтри. Ако наблюдението се провежда с бинокъл, далекогледна тръба или телескоп пред обектива на използвания оптичен инструмент трябва да се поставят филтри.

Това е първото слънчево затъмнение за 2015 г. То ще се вижда като пълно затъмнение от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагът Шпицберген. Частични фази на затъмнението ще са достъпни за наблюдение от Исландия, Европа, Северна Африка и Северна Азия.

В България частичното затъмнение ще започне в 10 ч. 42 мин. Моментът на най-голяма фаза ще бъде в 11 ч. 49 мин., когато Луната ще закрие 53 % от слънчевия диск. Затъмнението ще завърши в 12 ч. 58 мин. По време на максималната фаза на затъмнението Слънцето ще бъде на височина 46 градуса над хоризонта.

Следващото слънчево затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде след около 5 години, на 21 юни 2020 г., като максималната му фаза ще е само 12 %.