Астрономическият център на ШУ отваря врати за наблюдение на слънчевото затъмнение
Астрономическият център на ШУ отваря врати за наблюдение на слънчевото затъмнение / samokovest.com

Астрономическият център „Проф. Владимир Шкодров" на Шуменския университет ще осигури свободен достъп до телескопите си за всички желаещи да наблюдават слънчевото затъмнение утре.

Проф. Дияна Кюркчиева и Сунай Ибрямов от Катедрата по теоретична и приложна физика на Факултета по природни науки ще очакват посетителите в 10:30 часа. Телескопите се намират на покривната площадка на Корпус 3 на Университета.

Организаторите на събитието - Студентското астрономическо общество на Шуменския университет и Регионалния академичен център - Шумен, са помислили и за възможността посетителите да си правят селфи на фона на закрития слънчев диск. Освен това напомнят на всички, които решат самостоятелно да се опитват да проследят затъмнението, че при наблюдение с невъоръжено око на Слънцето и на явленията, в които то участва, трябва да се използват очила със специални предпазни филтри. Ако наблюдението се провежда с бинокъл, далекогледна тръба или телескоп пред обектива на използвания оптичен инструмент трябва да се поставят филтри.

Това е първото слънчево затъмнение за 2015 г. То ще се вижда като пълно затъмнение от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагът Шпицберген. Частични фази на затъмнението ще са достъпни за наблюдение от Исландия, Европа, Северна Африка и Северна Азия.

В България частичното затъмнение ще започне в 10 ч. 42 мин. Моментът на най-голяма фаза ще бъде в 11 ч. 49 мин., когато Луната ще закрие 53 % от слънчевия диск. Затъмнението ще завърши в 12 ч. 58 мин. По време на максималната фаза на затъмнението Слънцето ще бъде на височина 46 градуса над хоризонта.

Следващото слънчево затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде след около 5 години, на 21 юни 2020 г., като максималната му фаза ще е само 12 %.