/ ThinkStock/Getty Images
Полицията в Русе разследва телефонна измама на възрастна жена, която предала сума от 4500 лева по схемата с "пострадал близък", нуждаещ се от спешна операция. 

Година затвор на посредник на телефонни измамници в Русенско

За случая е сигнализирано предишната нощ. Според пострадалата жена от кв. "Средна кула", на 7 декември „при мръкване“ е била потърсена на домашния си телефон от мъж, който се представил като „доктор Николов“.

Той първо разпитал жената за нейни близки, след което я уведомил, че дъщеря ѝ е пострадала при катастрофа и спешно се нуждае от операция, за която са необходими 15000 лева.

След продължителен разговор с мнимия лекар, тя обяснила, че има налични само 4500 лева. Тогава тоя я накарал да не затваря телефона, разпитал я за точния ѝ адрес, а след това казал, че ще изпрати човек, за да прибере парите за операцията.

Мъж е задържан в Плевенско, измамил по телефона гъркиня за хиляди евро

Така около 23:00 часа я накарал да излезе пред дома си и да чака. Дошъл мъж с маска на лицето, който се представил, че е пратен от доктора и тя му дала найлонова чанта в която имало 4500 лв.

Жената се прибрала в дома си и зачакала да ѝ се обадят от болницата. Когато след около половин час се прибрала внучката й, тя научила за телефонния разговор, както и за предадената сума и сигнализирала в полицията. По случая е започнато досъдебно производство.