/ Агенция
Митничари откриха недекларирана валута от над 1 000 000 лв. на ТД Митница Русе при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП "Дунав мост" 2. Това съобщиха от Агенция "Митници".

Случаят е от 30.12.2022 година, когато при проверка в района на ГКПП "Дунав мост Видин–Калафат" товарен автомобил с турски регистрационни номера, превозващ хартия на ролки от Чехия за Турция, е открита чанта пълна с 9 пакета. 6 от пакетите са облепени с прозрачно фолио, а три от тях са увити с амбалажна хартия.

Иззеха недекларирана валута за над 1 млн. лв. на „Дунав мост“ 2 (СНИМКИ)

След разопаковането им инспекторите установяват, че всички пакети съдържат валута в купюри от шведски крони. Общото количество недекларирана валута е 6 млн. шведски крони, а левовата им равностойност е 1 077 264 лв.

Агенция

При друг случай на 03 януари т.г. отново в района на ГКПП "Дунав мост Видин–Калафат" митничари извършват проверка на тир превозващ домашни потреби от Великобритания за Иран. Шофьорът декларира, че пренася 5000 евро, но инспекторите установяват, че в кухини на кабината са укрити множество пакети, съдържащи пачки с британски паунди, обвити с прозрачно фолио. Общото количество на откритите пари е 100 000 британски паунда с левова равностойност 223 138 лв. 

За случаите са съставени актове за установяване на административно нарушение по Валутния закон.