Само за два дни са започнати две разследвания по описа на ТД Митница Бургас и са съставени два акта по Валутния закон за опит да бъде пренесена недекларирана валута на стойност 1 074 331 лева при две проверки на товарен автомобил и автобус. Това съобщиха от Агенция "Митници".

Агенция "Митници"

При един от случаите на Митнически пункт "Капитан Андреево" пристига тир, пътуващ от Норвегия през България за Турция. При проверка са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение на полуремаркето. При последвалия физически контрол в две от гредите за укрепване на товара са открити пачки норвежки крони с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 3 000 000 норвежки крони с обща левова равностойност 559 698 лева.

Иззеха контрабандна стока за над 50 000 лв. от врати на автомобил (СНИМКИ/ВИДЕО)


При друг случай митническите служители откриват недекларирана валута с левова равностойност 514 633 лева при проверка на автобус. В превозното средство, с водач – турски гражданин, пътували от Румъния през България за Турция 21 пътници. Една част от валутата е била укрита във фабрична кухина в багажното отделение зад стената на спалното помещение, а друга част – в  долното бельо на водача на автобуса.  Открити са 148 420 британски паунда, 20 000 евро и 8240 шотландски паунда  с левова равностойност 390 360 лева. В хода на проверката в същия автобус при личен преглед на двама пътници мъж и жена- румънски граждани, са открити в бельото на мъжа - 40 000 евро, а в дамската чанта на жената - 23 540 евро с обща левова равностойност 124 273 лева. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Спецакция в Благоевград: Иззеха над 2 млн. контрабандни цигари, наркотици и пари (СНИМКИ)

Шофьорите на товарния автомобил и автобуса са привлечени като обвиняеми и са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори по две бързи производства, образувани от разследващи митнически инспектори, под надзора на Районна прокуратура - Хасково с териториално отделение - Свиленград.