/ iStock/Getty Images
Да се съди държавата, да се пусне петиция и да се подаде жалба са трите варианта, по които русенци могат да си търсят правата заради мръсния въздух.

Какъв въздух дишаме? (ВИДЕО)

Това става ясно от отговора на Европейския парламент на писмо, което им беше изпратено преди около две седмици от фейсбук група „За чисти въздух и вода в Русе“.

"Единият от вариантите - да се съди държавата - не се приема от всички като добра възможност за постигане на целите", обясни един от основните организатори на протестите за чист въздух в Русе Галичка Николова.

Русенци организират протест заради мръсния въздух

Затова, според нея, по-добрата опция е да се пусне петиция и заедно с това да се подаде жалба, като за целта ще може да се ползват услугите на препоръчани от Европарламента експерти.

Дишането на мръсен градски въздух е равносилно на пакет цигари

Предстоят консултации със специалисти, за да се прецизират начините, по които ще се действа оттук нататък. Кметът на Община Русе Пенчо Милков се ангажира с решаването на проблема още с встъпването си в длъжност като обяви намерението си да предложи сформирането на временна анкетна комисия от общински съветници и експерти.

За по-чист въздух: Ще следят в реално време големите горивни инсталации

Целта е да се събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха и да се изслушат всички компетентни органи и заинтересовани граждани. При необходимост ще бъдат поканени национални и международни експерти.

Кметът призова русенци да участват активно в комисията, за която се предвижда да заседава публично пред обществеността.
БГНЕС