Пещернякът Теодор Кисимов се върна от експедиция в Турция
Пещернякът Теодор Кисимов се върна от експедиция в Турция / netinfo
От сложна и интересна експедиция се завърна български екип, ръководен от русенеца Теодор Кисимов. Родните спелеолози са работили в продължение на три седмици заедно с колеги от Украйна в планината Ала Далар.

Преди съществената част всички са изкачили връх Ерджиас (3916 м) за тренировка, тъй като експедицията се провеждала на височина 2800 – 3200 м. След това българо-украинският екип достигнал близо 3000 м. височина с всичкия си багаж и работата започнала. Основната цел била издирването на пещера, по-дълбока от Кубер-Вороня (Кубер-Вороня е най-дълбоката известна до момента пещера в света, в която Теодор Кисимов и други спелеолози слизаха и проучваха през 2005 г.). Има природни дадености, които предполагат, че именно на това място може да има и по-дълбока пещера, тъй като това е огромна карстова площ – този материал се поддава на влиянието на водата, която е основна „причина” за образуването на пещери, разказва ръководителят на българския екип. Резултатът от експедицията в Турция е намерени продължения в три пещери.

За петимата българи и водачът им Теодор Кисимов поканата да се включат в експедицията в Турция е голямо признание, тъй като украинските им колеги от УСА (Украинска спелеологическа асоциация) са едни от най-добрите в света в своята област.

Следващото предизвикателство пред русенеца е лична покана от турски спелеолози да продължат изследванията от миналата година в пещерата „Алтънташ” дълбока 520 м. и дълга 2 км. Получил е и покана от руска страна да участва в експедиция от средата на декември до средата на януари във втората по големина пещера в света – Снежная в Абхазия, дълбока 1750 м, разположена на височина 2400 метра над морското равнище.

Ако успее да намери спонсори и да си осигури необходимите средства, той ще работи с най-добрите украински и руски спелеолози в търсене на продължения на пещерата.