/ iStock/Getty Images
Митническите служители задържаха 160 280 къса - 8014 кутии цигари с български акцизен бандерол при пет отделни проверки на изходящи превозни средства през ГКПП "Дунав мост"-Русе, извършени в рамките на часове на 20 май, съобщиха от Агенция "Митници".

В две от проверките са взели участие и гранични служители от Русе, като в едно от проверените съвместно транспортни средства освен тютюневите изделия са открити и 182,4 л алкохолни продукти, предимно ракия от популярни български марки, също с валиден български акцизен бандерол.

Иззеха 18 600 къса цигари на ГКПП „Дунав мост“-Русе

Митническите служители са извършили щателни проверки, включително чрез сканиране, на два пътнически микробуса и три товарни превозни средства, пътуващи за Германия, Белгия, а в три от случаите - за Нидерландия.

Тютюневите изделия от популярни регистрирани марки са били укрити в личния багаж на пътници между стоката, в естествени кухини на превозните средства, в две резервни гуми, както и в специално изграден тайник.

И в петте случая е установена собствеността на цигарите - на водачи или пътници, които твърдят, че тютюневите изделия са за лична употреба и най-вече за подарък на приятели.

Цигарите са задържани, а по случаите са съставени актове за установяване на административни нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове. Най-голямото установено при петте проверки количество е 64 840 къса - 3242 кутии цигари в 10 кашона, поставени между обявената стока.

Товарът е проверен минути преди полунощ на 20 май и е пътувал за Белгия.