/ снимка: Петър Тодоров
Съветвам пловдивчани да посрещнат събитието „Пловдив – Европейска столица на културата“ (ЕСК) хладнокръвно и с радост. Това заяви в ефира на Дарик радио журналистът и мултилингвист Биляна Господарска и добави, че хладнокръвието и самообладанието се налагат заради неудобствата от реорганизацията в придвижването и трафика.
 
Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 започва с изложби, музика и театър (СНИМКИ)

Нека хората се зарадват на ЕСК, въпреки че може би няма да имаме най-добрата опаковка, каза още Господарска. Причината за това са незапочнати или недовършени проекти като кино Космос, опожарените тютюневи складове – паметници на културата,  разкопания в момента централен площад, неотремонтираната Концертна зала, остров Адата, интеграцията на ромите и т.н.
 
Новото място за срещи - пред триизмерното лого на „Пловдив 2019“ (СНИМКИ)

Въпреки всичко градът е жив, коментира журналистката и допълни, че е чудесен, артистичен, разкошно компактен и трябва да бъде показан и видян от пловдивчани и гости. Тя подчерта, че въпреки всички проблеми, зад този проект стои огромно количество труд.

Разбира се, има я и дозата „човешка грешка“ и факторът „може би не най-точният човек“, но това са неща, които се случват в целия свят и не са типични само за България, каза още Господарска.
 
Ето откъде ще минават маршрутките по време на откриващото събитие за Пловдив - Европейска столица на културат

Пловдив е по-подходящият от София град за ЕСК, коментира в ефира на Дарик писателят и издател Георги Милев, който живее и работи в София. Според него артистичните общности под тепетата като художници, писатели и др., контактуват помежду си и обменят идеи, докато хората в столицата са атомизирани.

Като аргументи писателят посочи също древността, красотата, обозримостта и духа на Пловдив и допълни, че е един добър начин да се намали централизацията у нас, където почти всичко се случва в София.
 
По отношение на откриващото събитие Милев каза, че трябва да има такова и всичко е въпрос на организация. Предполагам, че тя е била много сложна, но определено смятам, че Пловдив напълно заслужено спечели кандидатурата за ЕСК.