/ Thinkstock/Getty Images
Двама мъже са задържани в хода на разследване, проведено от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР в Пазарджик под наблюдението на Окръжната прокуратура.

Задържаха двама за измама със средства от европейски фондове и пране на пари

Арестуваните са уличени в източване на пари от обществените фондове чрез фалшиви трудови договори на принципа „мъртви души“. На 2 юли, екипи от сектора са извършили претърсвания в къща, апартамент и офис, обитавани и ползвани от пазарджикли, единият - 36-годишен, другият - на 47.

Двамата осъществявали престъпна дейност, изразяваща се в подаване на справки-декларации от името на различни търговски дружества. С тях се обявявали за осигурени лица, с които обаче фирмите нямали реално сключени трудови или граждански договори.

Глобиха автомобилист за измама: Плащал четири пъти по-малко данък

По този начин се давала възможност за неправомерно ползване на възможност за получаване на обезщетения за временна нетрудоспособност или безработица. Така се ощетявал държавният бюджет предвиден за общественото осигуряване.

По време на процесуалните действия от жилищата и помещението ползвано за офис са иззети множество осигурителни и трудови книжки, декларации и компютърни конфигурации.

Близо 48 хил. лв. за оросителна система за изкуствена трева платила Община Пазарджик

По случая се води досъдебно производство. Работата по документиране на престъпната дейност на двамата продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик.