/ БГНЕС, архив
Няма издадено становище за бутането на тютюневия склад на улица „Г. М. Димитров“ в града". Това заяви за Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев във връзка с твърденията на арх. Петкана Бакалова, че собствениците на сградата са получили разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да я съборят. Сградата, заедно с още няколко съседни, бяха опожарени миналото лято.  

Говорих вече с зам.-министъра на културата Боил Банов и той ме увери, че няма такова нещо“, обясни градоначалникът.

Това Боил Банов заяви за Дарик още на 10 март. Тогава той уточни, че съгласувателното становище за склада на ул. „Г.М.Димитров“, издадено през декември миналата година, не е за бутане, а за укрепване и възстановяване на сградата.

Няма опасност складът да бъде бутнат. Сградата ще бъде укрепена, каквато е и за заповедта на кмета на Пловдив Иван Тотев. Такива становища за укрепване са издадени и за другите, пострадали от пожара складове“, обясни още зам.-министърът на културата. 

Отговорът на Боил Банов дойде след като изпратихме официално запитване до Министерството на културата във връзка с предупреждението на арх. Петкана Бакалова от 9 март, когато тя заяви пред Дарик, че се готви разрушаване на сградата - част от групов паметник на културата.

Днес на пресконференция на „Да, България!“ самата Бакалова, трета в листата на партията от Пловдив, отново алармира, че от Министерството са издали становище, с което се допуска пълния демонтаж на останките от склада.

Хронологията на казуса, оповестена от „Да, България“, е следната:

На 23 януари 2017 г. собствениците на сградата подават заявление до община Пловдив за събаряне на сградата, а на 31 януари внасят в Общината и становище от Министерството на културата, че не е против събарянето на склада.

От своя страна, на 2 февруари 2017 община Пловдив изпраща искане до Министерството на културата да отговори еднозначно наистина ли разрешава разрушаването. Зам.-кметът на общината Димитър Кацарски пише: „Моля да бъдем еднозначно уведомени за следното – разрешава ли се цялостно премахване на горецитирания тютюнев склад, преди съгласуване от Министерството на културата на проекти в последващи фази, в които реконструираните фасади следва да бъдат неотменим компонент от архитектурното решение“.

Според арх. Бакалова, на 17 февруари, т.г. НИНКН препотвърждава решението от 9 декември 2016 г., което позволява демонтажа.

Пред Дарик кметът на „Централен“ Георги Стаменов вече заяви, че „нито районната администрация, нито Голяма Община са издавали документ за събарянето на склада".

Продължаваме да следим развитието на случая.