/ Живко Седларски, личен архив
В темата "Рокля" скулпторът Живко Седларски работи вече единадесета година. Творбите му пресъздават финеса, нежността и очарованието на жената, облечена в рокля. Често в скулптурите му виждаме роклята, а жената остава невидима. Но тя винаги се усеща като присъствие, настроение и характер.
 
Жени в метални рокли: Творби на скулптора Живко Седларски красят Франция

Така е и с „пенливите рокли”, сътворени от българския художник, който живее във Франция. Вдъхновени от шампанското, те ни разказват за жената в миговете, когато е весела и щастлива, омаяна от пенливото вино. 

sedlarski-art.com

Оригиналът на скулптурата „Пенлива рокля” днес се намира в Бон (Beaune) - градче в сърцето на френския регион Бургундия, известен с неустоимото си вино. Творбата тематично допълва интериора на централата на международния конкурс за вина „Феминализ”.

Високата над 2 м скулптура на жена в позлатена рокля с релеф на балончета е обсипана с над 2200 капсули от шампанско. Създадена е за десетото юбилейно издание на престижния винен конкурс през 2016 г. Във „Феминализ” вината се оценяват само от жени - професионалисти в лозаро-винарския сектор. В това издание на конкурса 700 дегустаторки оценяват близо 4000 вина от цял свят. По време на дегустацията българският скулптор представя изложба със свои творби, включително изработената специално за случая „Пенлива рокля”.

„Jump" - скулптура в небето

Идеята си скулптурата да бъде покрита с капачки от шампанско (капсулите, които държат корковата тапа на бутилките с пенливо вино) авторът предлага, още когато получава поръчката да изработи творбата. Капсулите от шампанско са ценни за колекционерите и стойността им варира от  50 цента до 50 евро броят. Чрез винопроизводители, участващи в конкурса, необходимият за скулптурата брой  капсули от шампанско -  над 2200, е осигурен.

sedlarski-art.com

Формата на роклята идва в процеса на работата по творбата, разказва Живко Седларски. „Идеята за формата се  роди спонтанно от същността на шампанското - пенливо вино с много балончета. От там дойде пяната, която да оформи бъдещата рокля. След конкурса скулптурата остана в централата на „Феминализ” в Бон.  Град, популярен със своето вино. Тъй като производителите на шампанско нямат достатъчно масиви, изкупуват бяло вино от този край, а след това го състаряват в изби под земята, които се намират в тунели, прокопани във варовикови скали”.

След откупуването на оригиналната скулптура, авторът й прави нейни варианти, както и малка пластика на фигурата. Заедно с макетите и проектите, предшестващи оригинала се оформя цяла серия „пенливи рокли”. 

 

sedlarski-art.com

Колко различни формата, защото при една скулптура от 15 до 20  см. трактовката е една, при половин метър друга, а при метър-два съвсем различна. За страничния наблюдател това са различни фигури, за мен са част от търсенето на една единствена”, пояснява творецът. 

„Пенливи рокли” с дъх на шампанско днес има във Франция, Швейцария и България. Много от тях са участвали и в изложби. За жената в пенлива рокля Живко Седларски казва: „Тя е весела. А една весела жена танцува, играе, развеселява”.

Произведенията на българския скулптор красят паркове, замъци, търговски центрове, площади, училища, музеи и галерии в целия свят. Негови монументални скулптури има във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни.

Живко Седларски Скулптури
sedlarski-art.com

Живко Седларски живее и твори във Франция от 1991 г. Работи в областта на монументалната скулптура и малката пластика. Негова запазена марка са скулптурите на женски фигури в „метални рокли”, изваяни от месинг, неръждаема стомана, бронз.

Емблематичната за автора скулптура „Rainbow in the dark” е атракция в замъка Bois Guy във Франция. Монументалните творби „Woman on the Bike” и „Skating Women” красят езерото Тайху в град Суджоу, Китай. У нас на открито могат да се видят две от ефектните му скулптури на рокли - „Рокля Сирена” пред Гранд хотел Поморие и „Танцуваща по вълните” в парк „Изгрев” в Бургас.

Творецът е популярен и с новаторските си творби, изработени от арматурно желязо. Изваждайки желязото от бетона, скулпторът го превръща в произведение на изкуството, давайки му нова естетическа роля. Сътворените с тази техника творби са ефирни, пълни с въздух и пространство, а през тях прозират сградите и природата, които ги заобикалят.

Освен с ефектните си женски силуети в метални рокли, скулпторът Живко Седларски е популярен и със забележителните си дървета от стомана. Те са над 80, като някои от тях достигат височина 7 м. Автор е на релефа на Христо Ботев на фасадата на Български Културен Институт rue Boëtie в Париж. Негово дело е и високата над 3,6 м бронзова скулптура „Майката” в Карлово.